Thor Möger vil tale med truende cementfabrik
Aalborg Portlands afgift på udledningen af NOx (kvælstofilter) vil stige til 40 mio. kr. fra 2012, og det skader konkurrenceevnen, lyder det. Foto: Thomas Borgerg/Arkiv / POLFOTO
Cementproducenter Aalborg Portland overvejer et farvel til Danmark på grund af regeringens nye miljøafgift.

En skatteregning på 40 millioner kroner i miljøafgift har fået cementproducenten Aalborg Portland til at overveje at sige farvel til Danmark og dermed også til 340 danske arbejdspladser.

I en pressemeddelelse kritiserer Aalborg Portland i skarpe vendinger regeringens forslag om at femdoble afgiften på NOx og samtidig halvere bundfradraget.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) siger, at han tager virksomhedernes meldinger alvorligt og vil gå i dialog med dem.

Men han fastholder, at det er nødvendigt med en miljøafgift, selvom den koster Aalborg Portland millioner af kroner.

"Generelt må man bare huske på, at hensigten med øget NOx-afgift er at nedbringe luftforureningen og udledningen af de her meget farlige NOx-partikler, som er skadelige for alle," siger han ifølge Nordjyske.

Thor Möger Pedersen mener, at regeringen har taget hensyn til erhvervslivet.

"Vi har naturligvis lavet et afgiftsforslag, som vi ikke har vurderet vil betyde, at Aalborg Portland må flytte," siger skatteministeren ifølge Nordjyske.