Terrortruslen kommer stadig fra islamister
Man skal stadig være mest på vagt for islamister og separatister. Foto: Polfoto, AP, Matt Dunham
Man skal ikke frygte højreekstremistisk terror i Europa. Det er fortsat truslen fra islamister og separatister, som truer kontinentet.

Fredagens forfærdelige terrorangreb i Norge har sat fokus på den højreekstremistiske trussel.

Alligevel fastholder eksperter og det europæiske politisamarbejde Europol, at militante islamister fortsat udgør langt den større terrortrussel i Europa. Det skriver Politiken.

"Mange spørger nu, om der har været for meget fokus på islamistisk terrorisme. Men vores klare melding er, at man ikke må undervurdere truslen fra islamistisk terrorisme, og at man stadig skal holde fokus på det miljø," siger Europols talsmand Søren Kragh Pedersen til Politiken.

Europol vil i lyset af terrorangrebet i Norge sætte mere fokus på truslen fra højreekstremister. Miljøet begår oftest kriminalitet som overfald og ildspåsættelser.

Derfor er Europols fokus også andre steder. I 2010 blev højreekstremister ikke noteret for terrorangreb i Europa, mens venstreekstremister stod bag 45 angreb.

Langt de fleste terrorangreb blev ifølge Politiken udført af separatistbevægelser især i Spanien og Frankrig. Islamister stod blot bag tre terrorangreb i Europa i 2010, mens 179 islamister blev anholdt for planlagte angreb.

Samtidig har islamistiske terrorangreb en anden karakter end separatistbevægelsernes, fordi islamisterne oftere går efter at dræbe mange mennesker.

Kilde: Politiken