Terrorekspert: Det kan være miljø-terror
Norge er et mindre sandsynligt terrormål end Danmark. Foto: Kim Agersten / POLFOTO
Kaos hærger lige nu i Norge, der er ramt af terrorisme. Hvem, der har begået det og hvorfor, er der flere bud på.

Midt i det kaos, som har ramt Norges hovedstad Oslo, spekuleres der i, hvem der står bag de dræbende bomber.

Hvem er ansvarlig for de bomber, der her til eftermiddag har dræbt to og såret mindst otte hårdt?

Det spekulerer myndighederne i Norge lige nu på. Og der kan være flere om buddet, mener Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for PET.

"Der er jo ingen, der ved, om det er islamister, som har begået handlingen. Lige nu er det ren spekulation, og der er flere muligheder. Måske er det en ny form på terrorisme, hvor det handler om miljø. Det er ren spekulation, men en mulighed," siger terroreksperten til Newspaq.

Den tidligere PET-chef siger, det er en mulighed, fordi Norges Departement for Olie og Energi skal være hårdets ramt af eksplosionen.

Danmark er utallige gange blevet fremhævet som det mest oplagte terrormål i Skandinavien på grund af Muhammed-tegningerne. Det overrasker terroreksperten, at Norge rammes, hvis der er tale om islamisk terrorisme.

"Umiddelbart vil jeg vurdere, at Norge ligger under Sverige og Danmark, når det kommer til at være et oplagt terrormål," lyder vurderingen.

Når en terrorhandling rykker så tæt på Danmark, så følger PET naturligvis med. Men lige nu tyder intet på et forhøjet trusselsbillede i Danmark.

"Der er indtil videre ikke ændringer i trusselsbilledet for Danmark. Vi har dog for en sikkerheds skyld skærpet vores observation imod det offentlige rum og vil løbende være i kontakt med PET," skriver Politiken efter JP/Politikens Hus' sikkerhedschef har været i kontakt med PET.

Københavns Politi melder, at der er ekstra bevogtning af Norges ambassade samt andre "relevante objekter".

"Der er ingen tvivl om, at PET i sådan situation tager sine forholdsregler og holder øje med situationen," vurderer den tidligere PET-chef.

Terrorangrebet skete i den bygning, hvor Norges statsminister Jens Stoltenberg har sit kontor. Han er uskadt, da han er i USA.