Tæsk til forslag om nul kriminel lavalder
"De børn, der ender i kriminalitet som 10-12-årige har jo ikke haft en god barndom," juraprofessor skyder forslag om afskaffelse af kriminel lavalder ned. Foto: Colourbox
Politiforbundet vil afskaffe den kriminelle lavalder. Børns kriminalitet krænker retsfølelsen. Professor ryster på hovedet over forslaget.

Ældre og tvivlsomme bekendtskaber får børn under 14 år til at begå kriminalitet. De kan nemlig ikke straffes på grund af den kriminelle lavalder.

Sidste år blev den kriminelle lavalder sænket til 14 år, men det er ikke nok, mener politiets fagforening, Politiforbundet.

Der skal slet ikke være en lavalder for kriminalitet, lyder forslaget nu.

"Bagved kriminaliteten står ældre, som får de yngre til at begå den, fordi de ikke kan straffes. Det er ærligt talt krænkende for retsfølelsen," siger Politiforbundets formand, Peter Ibsen, til Newspaq.

Men forslaget får en hård medfart af juraprofessor og formand for Det Kriminalpræventive Råd, Eva Smith.

"Det er uforståeligt, at de melder det ud. Det bryder med alt, vi hidtil har ment, og også med hvad Politiforbundet tidligere har meldt ud," lyder det fra professoren.

Men Peter Ibsen mener, at det er ude i skoven, når fødselsdato er afgørende for, om man kan komme bag tremmer. Nogle 12-årige er mere modne end andre, lyder det fra Politiforbundet.

"Man kunne i stedet vurdere, den kriminalitet der sker, frem for kun at se på alderen. Jeg vil gerne understrege, at det ikke er, fordi vi synes, at de unge mennesker skal i fængsel," siger Peter Ibsen.

Børn kan ikke stilles til regnskab for kriminalitet på lige fod med voksne. Det er dobbeltstraf for kriminelle børn, hvis de skal straffes af samfundet og fordi de har en socialt belastet barndom.

"Det kan ikke være en fornuftig løsning i et civiliseret samfund, at vi nu skal overveje, om ikke også små børn skal være ansvarlige for deres handlinger, det strider mod alt vi står for," siger Eva Smith.

Juraprofessoren peger på, at man i højere grad skal forsøge at nå forældrene til de udsatte børn.

Heller ikke SF ser venligt på forslaget fra Peter Ibsen. Partiets retsordfører betvivler ligefrem, at formanden har sine kollegaer i ryggen.

"Det var dog en vanvittig og skræmmende udmelding fra Politiforbundet. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det er den generelle holdning i politiet," siger hun i en pressemeddelelse.