Tænketank ser positive ting ved blasfemiparagraffens død
Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, mener, at ytringsfriheden vinder ved afskaffelsen af blasfemiparagraffen. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Det er en sejr for ytringsfriheden, at blasfemiparagraffen snart fjernes fra straffeloven, mener Justitia.

Mere end 150 års forbud mod blasfemi i Danmark slutter i den nærmeste fremtid.

Det står fast tirsdag. Her foretog Venstre en kovending og stemmer nu sammen med de øvrige regeringspartier Liberal Alliance og De Konservative for at fjerne blasfemiparagraffen fra straffeloven.

Godt, mener Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

- Ophævelsen skal ikke opfattes som et angreb på troende eller manglende respekt for religion. Men derimod som en naturlig ligestilling af de idéer og livsanskuelser, som troende og ikke-troende sætter højest.

- På samme måde er det en markering af, at et frit, tolerant og pluralistisk samfund bygger på ytringsfrihed for alle, siger han i en skriftlig kommentar.

Indtil tirsdag stod Venstre og Socialdemokratiet alene om at ville bevare paragraffen. Men Venstre var presset af LA og K's holdning på området.

Med Venstres kovending kommer VLAK-regeringen en afstemning om blasfemiparagraffen fredag i forkøbet. Her har Enhedslisten fremsat et forslag i folketingssalen om at fjerne den fra straffeloven.

Ophævelsen af lignende blasfemilovgivninger i Norge, Island og Holland har ikke ført til en øget trussel. Det viser en undersøgelse fra Justitsministeriet. Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ellers ment noget andet.

Ifølge Mchangama er beslutningen om at fjerne paragraffen en sejr for ytringsfriheden:

- Danmark sender også et klart budskab til ofrene for blasfemiparagraffer i lande som Pakistan, Saudi-Arabien og Rusland, hvor blasfemiparagraffer bruges til at forfølge politiske og religiøse dissidenter.

- Ophævelsen viser, at Danmark står på ofrenes side. Og at autoritære stater ikke længere kan misbruge den danske blasfemiparagraf til at retfærdiggøre deres undertrykkelse af ytrings- og religionsfriheden.

/ritzau/