Tab dig, eller mist sygedagpenge
En medarbejder i ældreplejen skal tabe sig 25 kilo, før kommunen vil tage stilling til, om hun kan få fleksjob eller førtidspension. FOA drager nu domstolene ind i sagen. Foto: Colourbox
Fagforbundet FOA vil have afgjort en principiel sag om overvægt i en sag, hvor kommune kræver, at ansat taber 25 kilo.

Må kommunale sagsbehandlere skele til vægten, når de skal afgøre, om en sygemeldt skal fratages sygedagpengene og have tildelt fleksjob eller førtidspension?

Ja, til en vis grænse, men i fagforbundet FOA mener man, at kommunerne er gået for vidt.

Derfor vil de have afklaret én principiel sag ved domstolene - for første gang inden for den sociale lovgivning.

"Vi ser en tendens til, at flere og flere af vores medlemmer, som er overvægtige, bliver frataget den sociale ydelse under sygdom. Hvor vi ser, at det, at de er overvægtige, får tillagt for stor betydning i forhold til, om de kan få hjælp fra den sociale lovgivning," siger socialpolitisk konsulent i FOA, Anne Dahl Petersen til Newspaq.

Den konkrete sag, som FOA, vil have afprøvet, drejer sig om Anna-Mette Termansen, der i 23 år har arbejdet i ældreplejen. De sidste to år har hun været sygemeldt på grund af en diskusprolaps i ryggen, som følge af en arbejdsskade.

Esbjerg Kommune har frataget hende sygedagpengene og kræver, at hun skal tabe 25 kilo, før den vil tage stilling til hendes videre forløb.

Men kvinden har været overvægtig siden barns ben og har igennem mange år - uden held - forsøgt at tabe sig.

"Derfor mener vi, at der er tale om en stationær situation. Og så må kommunen træffe afgørelsen derudfra, om hun skal revalideres, om hun skal have fleksjob eller førtidspension," siger Anne Dahl Petersen.

Anna-Mette Termansen er selv meget frustreret over situationen, bl.a. fordi overvægt aldrig har været et problem for hendes arbejdsevne.

"Fra januar blev jeg sat på kontanthjælp, fordi kommunen vil have, at jeg skal tabe mig. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har lige fået konstateret fibromyalgi, og det begrænser min fysiske aktivitet," siger Anna-Mette Termansen til Newspaq.

I FOA mener man, at der er for mange spørgsmålstegn i sagen.

"Lægerne siger, at hvis hun taber 25 kilo, kan hun muligvis blive opereret, og en operation kan muligvis hjælpe på hendes ryglidelse og dermed muligvis forbedre hendes arbejdsevne," siger Anne Dahl Petersen.