Erstat de hjemmelavede frikadeller med købe-sushi, og drop flæskestegs-resterne til fordel for en grøn thailandsk karry.
Sådan tænker stadig flere danskere i julen.
Det viser salgstal fra bestillingsportalen Just-Eat.dk, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.
Især 3. juledag er dagen, hvor vi gerne kaster os over en calzone fra det lokale pizzaria eller en omgang indisk daal.
Tallene viser, at salget af take away steg med næsten 40 procent fra 2008 til 2009 - fra 21.561 bestillinger på Just-Eat.dk til 30.018 bestillinger netop den 27. december.
Også på 1. og 2. juledag orker mange ikke at jonglere med egne gryder. På den højhellige 25. december købte 22.689 danskere sidste år mad via Just-Eat - og dagen derpå var det hele 26.202.
Folks jule-fast food afhænger af alderen, fortæller adm. direktør i Just-Eat, Morten Larsen.
"Den yngre del, de 18-25-årige, kan sagtens købe take away med til julefrokosten. Og så er der alle dem, som bruger take away i hullet mellem julefrokost et og to eller efter alle julefrokosterne. Der orker man ikke noget og har brug for noget nemt," siger han.
Også hos McDonald's oplever man, at mange danskere hapser en Big Mac i julen.
"Den 25. december er vores restauranter velbesøgte. Mange kommer især sent om aftenen, når de for eksempel er på vej hjem fra julefrokost," fortæller kommunikationsdirektør i McDonalds Danmark, Sara Helweg-Larsen.
Hos Just-Eat peger direktøren på, at et større madudvalg er en af grundene til take away-lysten.
"Der er kommet mange forskellige former for mad, som bliver tilbudt som take away. Sushi, thai, indisk, dansk mad. Så tallene afspejler sådan set ikke, at for eksempel salget af pizzaer er eksploderet," fortæller Morten Larsen.
Selvom fast food normalt får en løftet pegefinger fra sundhedseksperterne, så begræder cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard Mikkelsen ikke udviklingen.
"Der er en norm om, at man skal kunne lave mad. Men det er et levn fra bondesamfundet. Vi laver jo heller ikke længere tøj og møbler selv, så hvorfor skal man absolut lave mad selv," spørger han og påpeger, at fast food sagtens kan være rigtig sundt.
"Der kommer flere og flere typer fastfoodsteder, som ikke bare tilbyder slam-pizza. For en del mennesker kan det faktisk være både mere velsmagende, billigere og sundere at købe take away, hvis alternativet alligevel er to stykker hvidt toastbrød med ost og skinke derhjemme," siger Brændgaard.
Som noget nyt holder Just-Eat.dk også åbent 31. december, så man kan bestille mad til nytårsaften. Det forventer Morten Larsen, at især de unge mellem 18 og 25 vil gøre brug af - især til en bestemt type mad.
"Min forventning er, at pizza nytårsaften bliver populært," siger han.
Ikke overraskende er 1. januar en af årets største take away-dage. Faktisk var trangen til burgere og pizza så stor sidste år, at systemet på Just-Eat.dk brød sammen. Her købte 62.217 danskere mad via hjemmesiden.
Råd: Sådan får du sund fast food
1) Gå efter mad med grøntsager - thaimad, grøntsagspizza, salater.
2) Tænk grøntsager før kød. Køb fx tre salater - og så en lun dunse til.
3) Stil krav til din lokale madmor - kræv for eksempel, at pizzamanden sælger fuldkornspizza.
Kilde: Ernæringskonsulent, Per Brændgaard Mikkelsen, cand.scient. i human ernæring.