Bekymret sygeplejerske: Vi knokler os halvt ihjel - det løser reformen ikke

Arbejdsliv

Frederikke Marie Sørensen er sygeplejerske og kredsbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd. Meningsdanner gennem Cevea og Deltager Danmark.

Jeg så med, da regeringen klokken 10 fremlagde den nye sundhedsreform “Sundhedsvæsenet Danmark”. Der blev sagt mange gode og flotte ting fx “et mere nært sundhedsvæsen”, mere sygepleje og 2000 flere uddannede sygeplejersker frem til år 2022. Og så roste statsministeren os allesammen, der arbejder i sundhedsvæsenet, ligesom han så pænt gjorde i sin nytårstale.

Tak for det. Men det er ikke nok. 

Det lyder jo alt sammen rigtig godt med den her nye sundhedsreform ... på papiret. 

Jeg finder det nemlig meget bekymrende, at de folkevalgte regionsrådspolitikkere bliver erstattet med bestyrelser i de såkaldte fem sundhedsforvaltninger. Jeg er bekymret for, at der med den nye struktur kommer til at ske en stor centralisering, og der kommer især til at mangle et led til borgere, som de folkevalgte regionsrådspolitikkerene er i den nuværende sundhedsreform. 

Jeg kan ikke se, hvordan en centraliseret national ledelse kan blive til et mere nært sundhedsvæsen? Jeg ser kun, at der bliver endnu længere til borgerene. 

Statsministeren nævnte et par gange, at regeringen nu ville invitere organisationer og foreninger ind til en snak om den nye sundhedsreform. 

Tusind tak for invitationen, men hvad med, at organisationer, foreninger og os som er eksperter på hverdagen i sundhedvæsenet, var blevet inviteret med ind til de indledende møder i stedet for? 

I min optik havde det givet meget mere mening, fremfor at blive inviteret med ind, når reformen er færdiglagt. Det er da helt hul i hovedet? 

Det havde da givet bedre mening, hvis vi var blevet inddraget og havde været med meget før! Regeringen skulle have lyttet på os, og fx. have haft os med til møder, før de lavede en ny reform. Så kunne de have hørt, hvilke udfordringer vi står i hver eneste dag.

Undskyld mig, men der er ikke behov for centralisering, national ledelse og smarte nye stukturer i sundhedsvæsen. Og det giver ingen mening at nedlægge regionerne. 

Regeringen burde fokusere helt anderledes, nemlig på at der er behov for flere kollegaer, lige nu! Sygeplejerskenormeringerne skal op, sådan at de bliver fagligt forsvarlige. Lige nu knokler vi os selv halvt ihjel derude på hospitalsgangene og i kommunerne. Vi gør alt, der står i vores magt, for at give patienterne og borgerne en god behandling og god omsorg. Men vi har alt for tit ikke tiden, ressourcerne, og flere steder halter det også med kompetencerne.

Flere og flere siger op og flygter fra deres job i sundhedsvæsenet, fordi de er nedslidte eller syge med stress. Hvordan skal vi overhovedet rekruttere 2000 flere sygeplejersker, når arbejdsmiljøet er så dårligt? 

I stedet for en ny smart sundhedsreform, burde regeringen sætte ind et andet sted. 
Kvaliteten og normeringerne skal op, og der skal sættes ind NU, før flere patienter dør fordi vi ikke er nok personale og ikke har den fornødne tid til at være der for vores patienter og borgere!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand