Sygeplejeråd afviser Venstres talmagi

Samfund
Der er ikke kommet ekstra ansatte på sygehusene - det er bare eksterne vikarer, der nu er blevet ansat internt, siger sygeplejerskerne. (Foto: Foto: www.colourbox.com)
Der er ikke kommet flere ansatte i sygehussektoren. Regionerne har bare oprettet offentlige vikarbureauer, siger sygeplejerskernes formand.

5.000 ekstra par varme hænder på de danske sygehuse i 2009.

Det lyder for godt til at være sandt, og det er det også ifølge sygeplejerskernes formand.

Nye tal fra landets fem regioner viser ellers, at de fem danske regioner har ansat ekstra 5.000 medarbejdere i løbet af sidste år.

Men det skyldes, at man i 2009 oprettede regionale vikarbureauer i stedte for at bruge vikarer udefra, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

"Størstedelen af de her ansættelser er en omrokering af hænder, der tidligere kom fra private vikarbureauer og som nu er blevet ansat i regionernes egne vikarordninger," siger Grete Christensen til Newspaq.

Alene i Region Hovedstaden blev der sidste år ansat 1.200 i en ny intern vikarordning. Det betyder, at sygehusenens lønudgifter på papiret er steget, fordi udgifterne til de eksterne vikarbureauer ikke stod bogført som 'løn' men som 'driftsudgifter'.

Udover vikaransættelser er aktiviteten på sygehusene øget betydeligt sidste år, og det kan ifølge Grete Christensen forklare, hvis der skulle være tale om direkte nyansættelser.

"Så det er ikke fordi, man har ansat folk til ikke at lave noget. Mens personaleudgifterne er steget med fire procent har aktivitetsstigningen været på 15 procent. Det er et skingrende misforhold," siger Grete Christensen, der afviser, at de ekstra ansættelser berettiger til fyringer.

Det er Venstre, der har fundet frem til de nye personaletal for 2009, der viser, at landets regioner har ansat 5.000 ekstra på sygehusene.

Og ifølge partiets politiske ordfører, Peter Christensen, bør sygeplejersker og andre personalegrupper stoppe klynkeriet trods massefyringer på sygehusene den senere tid.

"Det er ikke rimeligt, at man prøver at tegne et billede af en beskåret sundhedssektor, når der er ansat flere tusinde ekstra," siger Peter Christensen til Jyllands-Posten.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet