Syge københavnere i oprør over Enhedslisten og Alternativet: I svigter os
Niko Grünfeld og Ninna Hedeager Olsen fester efter valget. Syge københavnere på kontanthjælp kritiserer dem for at overlade posten som beskæftigelsesborgmester til Venstre. Foto: Bax Lindhardt/Sofie Mathiassen, Scanpix.
Protesterne vælter ind over Alternativet og Enhedslisten, fordi de to partier ikke går efter posten som beskæftigelsesborgmester i København. I stedet er der udsigt til, at Venstre får posten.

Hvem skal være ny beskæftigelses- og integrationsborgmester i København? Endnu er der ikke sat navn på Anna Mee Allerslevs efterfølger, men på Facebook er ledige og syge københavnere i oprør, fordi hverken Enhedslistens eller Alternativets borgmesterkandidater ser ud til at gå efter netop denne post.

I stedet har Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, vist interesse for at stå i spidsen for kommunens forvaltning af integrations- og beskæftigelsespolitikken.

- Og således valgte både Enhedslisten og Alternativet at svigte de syge mennesker i København. Begge partier kunne have valgt beskæftigelsesborgmesterposten, men ingen ville have den, skriver en bruger i den åbne Facebookgruppe, Jobcentrets ofre.

- Selvfølgelig skal ledige straffes og svines til. Kan Venstre andet? Hvor ville det have været rart med en borgmester, der rent faktisk brugte sin energi på at skabe jobs, tænke og udføre virkelig integration og som bestemte sig for at udrede syge mennesker hurtigst muligt, skriver en anden bruger. 

Vild med protester

Det var fra mange sider udtalt kritik af Københavns kommunes indsats over for ledige og syge, mens den radikale Anna Mee Allerslev var borgmester. Et skifte var derfor imødeset med stor spænding.  

Formanden for Jobcentrets Ofre, Kim Madsen, lægger heller ikke skjul på, at han også gerne havde set, at enten Alternativet eller Enhedslisten havde prioriteret beskæftigelsesområdet: 

- Jeg er vild med jeres protester over Enhedslisten og Alternativet, som i København har vist sig at være en flok tøsedrenge og kulturtosser uden mange ansvarlige kandidater, lyder hans kommentar på Facebook.

Over for Avisen.dk understreger Kim Madsen, at han er klar til dialog med den kommende borgmester, uanset hvem det bliver. 

I har valgt de syge og ledige fra

Med direkte adresse til Enhedslisten skriver en oprørt Facebook-bruger: 

- I har talt de svages sag, herunder arbejdsløse, syge og hjemløse, og så vælger I en borgmesterpost, som der er mest politisk prestige i, lyder beskeden til Enhedslisten, der ved valget blev næsttørste parti i Københavns Borgerrepræsentation. 

Partiet fik så mange stemmer, at det frit kunne vælge sin foretrukne post lige efter overborgmester Frank Jensen. Spidskandidat Ninna Hedeager Olsen meddelte allerede på valgaftenen, at hun bliver teknik- og miljøborgmester. 

'Med dette valg har Enhedslisten sikret vores plads i forsædet, når det handler om grønne områder, billige boliger og miljøvenlige trafik,' skriver Enhedslisten i København selv på Facebook.

Partiet skriver også, at den lokale bestyrelse på forhånd diskuterede, om man skulle gå efter teknik og miljø, som partiet også valgte i 2013. Eller om man skulle vælge beskæftigelsesområdet. 

'Når et flertal i bestyrelsen alligevel har valgt at prioritere Miljø- og teknikborgmesterposten, skyldes det, at der her er mulighed for at påvirke byens udvikling mest afgørende,' forklarer Enhedslisten beslutningen. 

Af kommentarsporet på partiets Facebook-profil fremgår det imidlertid, at beslutningen ikke er populær hos alle.

- Føj. I har fået stemmer ved at love at I ville hjælpe syge og svage borgere og så svigter I dem, skriver en bruger.

- I har svigtet! Massivt! Føj! Tænk jeg har opfordret så mange til at stemme på jer, skriver en anden.

-  Ø er hjerteløse og har udnyttet de svageste borgere i KBH!, skriver endnu til Enhedslisten, der også bliver beskyldt for at være 'hyklere' og 'forræddere'. 

Enhedslisten: Vi kan alligevel ikke gøre noget

På Facebook skriver Enhedslisten i København, at man har 'stor forståelse' for de mange reformramte, der mener, at prioriteringen af teknik- og miljøborgmesterposten var forkert. I samme opslag gør man det klart, at en borgmesterpost ikke ville kunne ændre på de eksisterende 'stramme regler og lovkrav'.

'Enhedslisten Københavns opgave er ikke at forvalte et ødelæggende system mere humant, for så at sige at svinge pisken blødere over de syge og arbejdsløse. Vi ønsker at afskaffe den nuværende model og erstatte den med reel jobformidling,' lyder argumentationen. 

Efter intern uro blandt Alternativets profiler har spidskandidat Niko Grünfeld meddelt, at han har den nyvalgte gruppes fulde opbakning til at gå efter posten som kultur- og fritidsborgmester.

- Jeg er overbevist om, at vi kan gøre den post til vores helt egen og virkelig vise, hvor stor en forandring vi netop igennem kunsten og kulturen kan skabe. Og det valg har jeg heldigvis min gruppes fulde opbakning til, skriver Niko Grünfeld i en mail til Ritzau.

via Listen To News