Syfilissmitte breder sig til heteroseksuelle

Nye tal viser, at antallet af syfilissmittede i Danmark er steget voldsomt på bare et par år. Også flere heteroseksuelle bliver smittet.
"Skat, jeg har syfilis" er nok ikke lige den sengesnak, kæresten har allermest lyst til at høre på.
"Skat, jeg har syfilis" er nok ikke lige den sengesnak, kæresten har allermest lyst til at høre på. Foto: Colourbox

Syfilis lyder måske som en sygdom, man kun læser om i en knaldroman fra gamle dage.

Men faktisk smittes flere hundrede danskere hvert år med den seksuelt overførte sygdom. Og helt nyt er flere heteroseksuelle også begyndt at blive diagnosticerede med syfilis. Det viser nye tal fra Statens Seruminstitut.

I mange år har diagnosen ellers stort set udelukkende været et problem for homoseksuelle mænd.

"Både heteroseksuelle mænd og kvinder begynder at have syfilis igen. Det skal understreges, at det stadig er små tal for den gruppe," forklarer afdelingslæge på Statens Seruminstitut Susan Cowan til Newspaq.

I 2010 registrerede man omkring 50 tilfælde af syfilis hos kvinder. Året før var der kun omtrent ti tilfælde, og indtil for bare to år siden var der årligt kun et par stykker at tælle i den gruppe.

For heteroseksuelle mænd ser udviklingen nogenlunde ligesådan ud, selvom der hele tiden har været tilfælde at registrere. Mellem 2003 og 2006 var der en stigning i antallet af smittede hetero-mænd, der så faldt igen indtil nu.

Der er flere grunde til, at man pludseligt begynder at se syfilis hos heteroseksuelle igen.

"Det er typisk fordi, vi har populationer, som bygger bro mellem en befolkning, der har meget syfilis, som så går hen over broen til en anden befolkning," fortæller Cowan og uddyber.

"Hvis du for eksempel er en mand, der har sex med mænd, og så også har sex med kvinder, så kan du komme til at smitte en kvindelig partner med det, hvis du har reddet dig syfilis fra en mandlig partner," siger hun.

Derudover kan grunden være, at man bliver smittet i udlandet, hvor syfilis er mere udbredt blandt heteroseksuelle - eller simpelthen, at nogle mænd ikke vil fortælle til lægen, at de har sex med andre mænd.

Generelt er syfilis blevet meget mere udbredt i Danmark, hvor kurven er vokset voldsomt de seneste år.

I alt blev der i 2010 talt 372 tilfælde af syfilis. To år før i 2008 var der omkring 300 tilfælde. Og tilbage i 2000 var antallet af syfilissmittede til at tælle på to hænder.

Syfilis kan behandles hurtigt med et skud penicillin og ses derfor ikke som en farlig sygdom i dag.

Den kan dog stadig være farlig, hvis den går ubehandlet hen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.