Svensk ligestillingspanik: For få kvinder i Disneys juleshow
- Det er ikke fordi, at vi mener, at SVT (svensk stats-tv, der viser Disnyes juleshow, red.) skal klippe alle mændene ud, men vi synes, at det er vigtigt at være opmærksomme, siger Frederik Eklöf. Scanpix
Svensk analyse viser, at der er en klar overrepræsentation af mænd i Disneys juleshow. Det kalder på opmærksomhed, mener undersøgelsens bagmand.

Først var gadenavnene kvindeundertrykkende, og nu er den gal med Disneys juleshow. En ny undersøgelse fra den svenske firma GenderTimer viser, at der gennem tiderne har medvirket 293 mandlige figurer og 22 kvindelige figurer i den svenske udgave af Disneys juleshow.

Den traditionsrige tegnefilmsserie, der holder børn og barnlige sjæle beskæftiget i de mange timer, før træet tændes juleaften, mangler kvindelige karakterer. Det slår undersøgelsen bagmand og medstifter af GenderTimer, Fredrik Eklöf, fast i en pressemeddelelse.

- Det er ikke fordi, at vi mener, at SVT (svensk stats-tv, der viser Disnyes juleshow, red.) skal klippe alle mændene ud, men vi synes, at det er vigtigt at være opmærksomme, siger Frederik Eklöf.

I Disneys juleshow, der på svensk hedder ”Kalle Ankas Juleafton” (Anders And’s juleaften, red.) er det kun i tegnefilmen om Askepot, at kvindelige figurer, tager initiativ og gør noget aktivt, oplyser GenderTimer, der arbejder for mere opmærksomhed på ligestilling, i pressemeddelelsen.

Omvendt siger dukkerne i ”Julemandens værksted” kun ”mor” og får et godkendt-stempel i numsen, i ”Anders And i junglen” er det kvindelige indslag to kolibrier, der summer omkring, mens Lady i ”Lady og Vagabonden” blot har en replik. ”Denne der?”

Disneys juleshow bliver set af 3,5 millioner seere i Sverige. I Danmark ruller showet over skærmen klokken 16 på DR1.