Sundhedsøkonom: Novo-støttet diabetescenter er et skråplan
320.000 danskere lider af diabetes, og nu er Novo Nordisk Fonden klar til at tilbyde diabetescentre til blandt andre Region Syddanmark. Sundhedsøkonom mener dog, at det er et skråplan at bevæge sig ind på, fordi andre patientgrupper risikerer at blive nedprioriteret. Foto: Colourbox/Free
Tilbud om diabetescenter fra Novo-fond kan betyde, at andre patientgrupper nedprioriteres, advarer økonom.

Region Syddanmark skal mandag eftermiddag tage stilling til, om man ønsker at tage imod et tilbud fra Novo Nordisk Fonden om at opføre et nyt diabetescenter.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, mener dog, der er grund til at være skeptisk over for tilbuddet.

- Det er klart, at i en tid med knappe midler, så hilser man det velkommen. Men man skal også lige se på, om det passer ind i vores sundhedsvæsen, og om man er med til at opprioritere en patientgruppe på bekostning af andre, siger Kjeld Møller Pedersen.

Novo Nordisk Fonden er klar til at donere et diabetescenter, der - hvis regionsrådet takker ja - skal opføres ved det nye universitetshospital i Odense.

Kjeld Møller Pedersen mener, der er stor risiko for, at det sker på bekostning af andre patientgrupper.

- Det er i en god sags tjeneste, at Novo Nordisk Fonden er med til at opprioritere en patientgruppe, nemlig diabetikere.

- Problemet er, at det med stor sandsynlighed vil medføre øgede driftsudgifter for regionen, og så risikerer vi i virkeligheden, at der bliver færre penge til andre patientgrupper, siger Kjeld Møller Pedersen.

Han sammenligner det med, da A.P. Møllers Fond i sin tid forærede den danske stat Operahuset. Det betød også øgede udgifter til drift for Københavns Kommune, anfører Kjeld Møller Pedersen.

Fonden har ikke lagt skjul på, at ambitionen er at tilbyde tilsvarende initiativer til alle landets fem regioner.

Men man risikerer dermed at overlade planlægningen af sundhedsområdet til de store medicinalvirksomheder, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen.

- Normalt når vi planlægger, så er det Sundhedsstyrelsen, der er inde over og peger på, hvor det er, der skal styrkes. Her er det en fond, der står bag initiativet. Det er at lave sundhedsplanlægning på Novo Nordisk Fondens præmisser, siger Kjeld Møller Pedersen.

Jannik Hilsted, chef for Novo Nordisk Fonden's Steno Grants, afviser kritikken.

- Diabetes er den kroniske sygdom, der for øjeblikket stiger voldsomst i antal og sværhedsgrad af tilfælde. Det er baggrunden for vores støtte, siger Jannik Hilsted.

Han betoner, at der med donationen af bygningen følger en bevilling med til driften i ti år.

- Vi laver ikke uendelighedsaftaler, men vores håb er da, at den aftale, vi indgår, bliver fornyet, når der er gået ti år, siger Jannik Hilsted.

Også Region Midtjylland ventes på dets møde i denne uge at tage stilling til et visionspapir om et lignende samarbejde om et diabetescenter i Aarhus.

/ritzau/
via Listen To News