Styrelse snupper erstatning fra syg smed: "Skal knokle sig halvt ihjel"
Smeden Peter Stausgaard fik i 2008 voldsom eksem af at arbejde med giftige smøremidler. Alligevel har Ankestyrelsen valgt at inddrage hans arbejdsskadeerstatning. (Foto: Foto: Privat )
Den 42-årige smed Peter Stausgaard fik tilkendt en arbejdsskadeerstatning, da mange års arbejde med giftige smøremidler gav ham brændende eksem på kroppen. Ankestyrelsen har taget erstatningen fra ham, fordi han har arbejdet for meget i sit nye job som pædagog. Nu har Højesteret givet Ankestyrelsen medhold i afgørelsen.

Det var på en arbejdsdag som alle andre, at 42-årige Peter Stausgaard fandt ud af, at han aldrig nogensinde skulle komme til at arbejde som smed igen. 

Han var knap begyndt sit arbejde med at svejse metalplader, da der brød store æskefyldte blærer ud på hans hænder og krop. 

- Det var vanvittigt smertefuldt. Jeg har aldrig haft problemer på jobbet, og pludselig brændte det overalt, siger Peter Staussgaard til Avisen.dk. 

Han tog direkte til lægen, der hurtigt slog fast, at de store blærer skyldtes en voldsom eksem, som Peter Staussgaard havde udviklet efter mange års arbejde med giftige smøremidler. 

Eksemen tvang Peter Stausgaard til at opgive jobbet som smed, og han fik efterfølgende tilkendt en arbejdsskadeerstatning. 

- Det var et hårdt slag, for jeg var utroligt glad for mit arbejde, og havde en drøm om at starte egen virksomhed en dag, siger Peter Stausgaard.  

Billeder af Peter Stausgaards hænder med eksem. Toksisk eksem giver brændende og smertefulde bylder, og får huden til at falde af. Foto: Privat

Skal arbejde sig ihjel

Nu har Ankestyrelsen taget erstatningen fra Peter Stausgaard, fordi styrelsen mener, at den 42-årige smed kan tjene det samme i sit nye job som ufaglært pædagogmedhjælper, som han kunne før ulykken i sit arbejde som smed.

Ankestyrelsen har dog truffet beslutningen ved at sammenligne et år, hvor Peter Stausgaard arbejdede knap 48 timer om ugen som pædagogmedhjælper med den løn, han ville få på en helt normal arbejdsuge som smed.

- Det er jo grotesk, at jeg bliver straffet for yde en ekstra indsats på mit job, siger Peter Stausgaard.

Han arbejdede dengang på et bosted for unge med svære psykiske problemer og blev ofte kaldt ind, når de andre ansatte stod med konflikter, som de ikke kunne håndtere. 

- Jeg er en stor fyr, og jeg er god til at håndtere kriser, og derfor var der tit bud efter mig. Og jeg kunne ikke leve med at sige nej, når jeg vidste, at mine kolleger var i fare, siger han.

Arbejdet på bostedet i Odense har ført til, at Peter Stausgaard to gange har været sygemeldt i længere tid med stress. 

- Jeg kan godt lide mit arbejde, men det er enormt hårdt både fysisk og psykisk. Og der er jo ikke nogen mennesker, der kan holde til at arbejde så meget, som jeg gjorde, i resten af deres liv, siger han. 

Noget er helt galt 

Højesteret har netop givet Ankestyrelsen medhold i, at den var i sin gode ret til at fratage Peter Stausgaard hans erstatning.

Ifølge advokat Marianne Fruensgaard, der har ført sagen mod Ankestyrelsen, er Højesterets afgørelse "dybt urimelig". 

- Retten signalerer jo, at det er helt iorden at sige til en smed med en alvorlig arbejdsulykke, at han skal knokle sig halvt ihjel i ufaglært arbejde for at tjene den samme løn som før, siger Marianne Fruensgaard fra advokatfirmaet HjulmandKaptain. 

- Det er jeg meget uenig i. Jeg mener at den her afgørelse viser, at noget er helt galt, tilføjer hun. 

via Listen To News