Stort helikopter-køb skal sikre danske job
Det kræver dygtige folk at holde avancerede helikoptere mest muligt i luften. Fransk virksomhed lover danske job, hvis forsvaret køber deres maskine. (modelfoto) Foto: www.colourbox.com
Forsvaret skal senest til næste år skal vurdere, hvem der vinder stor helikopter-handel til tre mia. kr. Fransk producent lover danske job.

Helikopterne er franske, men mekanikerne er danske.

Sådan kan virkeligheden se ud, hvis den franske helikopterproducent Eurocopter vinder opgaven om at levere nye maritime helikoptere for tre milliarder kroner til Danmark.

Der skal nemlig ske modkøb, når Danmark handler militært isenkram i udlandet, så den anden part handler dansk militærudstyr.

Vinder Eurocopter politikernes gunst, så ligger der en skræddersyet plan klar i det franske.

"Vi har allerede drøftet planer om at oprette et servicecenter i Karup, hvor helikopterne kan repareres og vedligeholdes. Det bliver danskere, der får de nye job på servicecenteret - ikke franskmænd, som rejser med," siger Florence Cassier fra Eurocopter.

Med et servicecenter, der giver danske arbejdspladser og hurtigere adgang til reservedele, når de slides op, forsøger Eurocopter at bringe sig i førersæddet.

"Eurocopter er en del af EADS, der producerer Airbus-flyet, og vinder vi ordren, så er det muligt at der kan skabes danske arbejdspladser andre steder end kun med servicecenteret," forklarer Florence Cassier.

En mulighed for modkøb til den franske hær er det avancerede danske militære radar-system, som Terma producerer. Det vil Frankrig købe som modkøb, hvis Danmark vælger Eurocopters helikopter Panther.

"Terma er en del af systemerne i den danske flåde og det er oplagt, at der handles med Terma, som så kan blive integreret i Panther. Dermed er der både sikret modkøb og optimale systemer i både skib og helikopter," mener Eurocopters repræsentant.

Florence Cassier vil ikke slå sig fast på, hvor mange job, der kan sikres herhjemme, hvis Folketinget vælger fransk.