Stoltenberg: Nato vil gå med i koalitionen mod Islamisk Stat
Nato-topmødet vil torsdag beslutte at melde Nato som organisation ind i den amerikansk ledede koalition, der bekæmper Islamisk Stat. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, før starten på topmødet. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Det er et stærkt politisk signal, at Nato som organisation melder sig ind i koalition mod IS, siger Nato-chef.

Nato vil som organisation gå med i den amerikansk ledede koalition, der bekæmper Islamisk Stat.

Det vil blive besluttet på Nato-topmødet torsdag i Bruxelles, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde.

- Det vil sende en stærk politisk besked om Natos engagement i kampen mod terror. Og forbedre koordinationen inden for koalitionen, siger Stoltenberg.

Han siger samtidig, at det ikke betyder, at Nato vil deltage i nye kampoperationer.

Alle 28 Nato-lande er i forvejen med i koalitionen.

Men USA har presset på for også at få Nato som organisation med.

Især Frankrig og Tyskland har dog tøvet af frygt for, at Nato kan blive trukket ind i en langvarig kamp, og at alliancen vil støde arabiske lande fra sig.

Men nu er modstanden overvundet.

- I dag vil vi beslutte at udvide vores støtte til koalitionen, siger Stoltenberg.

Nato vil blandt andet udvide sin indsats med Awacs-overvågningsfly. Med deres langtrækkende radarer støtter de allerede i dag kampen mod Islamisk Stat.

Awacs-flyene skal nu på vingerne i flere timer. Den styrkede Nato-indsats mod terror omfatter også kapacitet til luftoptankning. Dermed kan flyene holde sig i luften i længere tid uden at mellemlande.

Nato-lederne vil desuden beslutte at dele flere efterretningsoplysninger om terror. De skal blandt andet dele oplysninger om fremmedkrigere.

Der skal også oprettes en ny enhed, der håndterer efterretningsoplysningerne. Den placeres i Natos hovedkvarter i Bruxelles. Enheden skal have en koordinator.

USA's præsident, Donald Trump, har tidligere kaldt Nato "forældet", fordi militæralliancen ikke gjorde nok i kampen mod terror. Det siger han ikke længere.

Trump har også tidligere truet med, at USA måske ikke vil komme lande, der bruger for lidt på forsvaret, til undsætning.

Det har fået Nato-landene til at ile med løfter om at bruge flere penge.

Landene ventes inden årets udgang at fremlægge nationale planer for at nå hen imod Nato-målet om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar i 2024.

Topmødet vil også beslutte, at der fremover skal rapporteres om planerne hvert år, så udviklingen i budgetterne kan følges nøje.

- Der står meget på spil. Det handler om vores sikkerhed i en mere usikker verden, siger Stoltenberg.

/ritzau/