Støjberg i svensker-svipser: Her er hendes forklaring
Svenskerne er i gang med at indrykke asyl-annoncer, forklarede Støjberg for nylig. Men med "svenskerne" mener hun det højreorienterede Sverigedemokraterna, forklarer hun nu. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Inger Støjberg hævdede for nylig, at svenskerne er i færd med at indrykke asylannoncer - ligesom Danmark har gjort. I går afviste de svenske myndigheder dog, at det var tilfældet. Men sådan skulle det slet ikke forstås, lyder Støjbergs forklaring.

Som Avisen.dk kunne fortælle i går, er integrationsminister Inger Støjberg (V) igen i modvind, efter en kommentar til Venstre i Frederikshavns nytårskur 8. januar. Her hævdede ministeren, at svenskerne er ved at indrykke annoncer svarende til dem, den danske regering har indrykket i aviser i Libanon. Annoncer, som advarer mod de danske stramninger på asylområdet.

Men i en mail til Avisen.dk bekræftede den svenske topembedsmand Mattias Wahlstedt, at Sverige ikke har indrykket annoncer, og at han heller ikke kender til planer om, at det skulle være sket. 

Støjberg: Ikke den svenske regering

Avisen.dk forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Inger Støjberg. Hun havde ikke tid, forklarede hendes spindoktor. Det lykkedes dog TV2 at fange ministeren på Christiansborg. Her forklarede hun , at hun slet ikke henviste til den svenske regering, men til det højreorienterede parti Sverigedemokraterne. Et parti, som i praksis står isoleret og uden indflydelse i Sverige trods et støt voksende stemmeantal. 

- Jeg siger ikke, at den svenske regering har indrykket annoncer. Jeg siger, at der er blevet indrykket annoncer fra Sverigedemokraterna. Der er indrykket annoncer fra en lang række lande blandt andet også fra Sverige, sagde hun til TV 2.

Den forklaring vækker dog undren, for i sine udtalelser i Frederikshavn nævner ministeren slet ikke Sverigedemokraterne. Det bemærkede TV2-journalisten.

Du siger blot "svenskerne", bemærker TV2-journalisten.

- Jeg mener Sverigedemokraterna, svarer Inger Støjberg til TV2.

Fakta: Det sagde Støjberg

Ministerens udtalelser faldt under Venstre i Frederikshavns nytårskur d. 8. januar 2016. En optagelse fra arrangementet kan høres her. Udtalelsen falder ved tidsstemplet 0:18:25 og partiet Sverigedemokraterna nævnes ikke:

Jeg må bare sige, at alle andre lande omkring os, de strammer op, og alle andre lande omkring os, de er altså også begyndt med at annoncere. Tyskerne annoncerer, svenskerne er faktisk i gang med at annoncere, nordmændene har gjort det efter os, belgierne gør det, østrigerne gør det, alle gør det. Det er selvfølgelig fordi, vi er pressede allesammen, og det bliver vi jo nødt til at forholde os til.

 

UDVID

Enhedslisten: Temmelig sølle

I Enhedslisten mener udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen, at Inger Støjbergs udtalelser kun kan forstås på én måde.

- Det kan jo simpelthen ikke opfattes på andre måder, end at den svenske regering har indrykket annoncer ligesom Danmark. Og det er mig bekendt ikke sandt. Det er ærlig talt temmelig sølle, at Støjberg digter historier for at legitimere sin egen politik, siger Johanne Schmidt-Nielsen til TV2.

Hun køber ikke forklaringen om, at Støjberg henviste til Sverigedemokraterna og ikke den svenske regering.

- Der er da ingen, der hører det citat, som tror det er Sverigesdemokraterne, hun taler om. Hun står jo og fortæller, hvor helt almindeligt det er, at den danske regering har indrykket skræmmeannoncer til flygtningene, siger hun til TV2.

Ingen kommentarer

Avisen.dk har igen forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg. Vi vil gerne høre, hvorfor hun hævder, at hun henviste til Sverigedemokraterne, når partiet slet ikke er nævnt i ministerens udtalelser under arrangementet. Ministeren har dog ikke yderligere kommentarer, oplyser hendes spindoktor.