Støjberg i samråd om forgiftede medarbejdere

Sagen om de kviksølv-forgiftede medarbejdere fra termometer-fabrikken Kamstrup i Århus kommer nu op i Folketinget.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) skal på et samråd svare på, hvorfor hun ikke videregav oplysninger om, at der var målt store mængder kviksølv i flere medarbejderes urin.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) skal på et samråd svare på, hvorfor hun ikke videregav oplysninger om, at der var målt store mængder kviksølv i flere medarbejderes urin. Foto: Les Kaner

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) skal nu forholde sig til forgiftede medarbejdere på fabrikken Kamstrup i Åbyhøj.

Fagbladet 3F har afsløret, hvordan arbejdere på virksomheden blev i mange år forgiftet af at lave termometre med kviksølv.

Og nu kræver SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, ministeren i samråd.

"Arbejderne blev svigtet af både den tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og den nuværende, Inger Støjberg. Ministrene har vidst gennem en rapport fra 2008, at arbejderne havde for meget kviksølv i kroppen. Det er pligtforsømmelse, at de to Venstre-ministre ikke kontaktede de tidligere ansatte og deres familier," siger han.

Han mener, at ministrene burde have kontaktet de tidligere arbejdere, da de blev opmærksomme på forgiftningen.

"Ministrene burde have gjort dem opmærksom på problemet, have tilbudt dem en lægelig undersøgelse og vejledt dem i muligheden for at få erstatning," siger Eigil Andersen.

Fagbladet 3F har talt med 13 tidligere ansatte på Kamstrup blandt andet 86-årige Ella Larsen, der blev udsat for kviksølvdampe og sygemeldt i 1980 på grund af rystende hænder og stive led.

Kviksølv er et giftigt tungmetal, der ophobes i kroppen og kan føre til en stribe livstruende sygdomme.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.