Stenrige fiskere kan blive ramt af ny ordning
Her ses Gullak Madsen, storfisker, der i perioden 2006-2010 har modtaget 23 millioner kroner i støtte. I baggrunden hans kæmpekutter Ruth, som han i 2009 købte for 120 millioner kroner. Til Politiken siger han, at han ikke vil tage stilling til hvor støtten fordeles. Foto: Ole Gormsen / POLFOTO
EU-støtten til danske fiskere skal have en tur med luppen for at sikre et mere bæredygtigt fiskeri. Det sker efter nye, chokerende tal.

De største fiskere herhjemme hiver både flest fisk og flest EU-støttemillioner hjem.

Der er givet 379 millioner kroner i støtte i perioden fra 2006-2010 til danske fiskere. Ifølge en optælling Politiken har lavet, er 57 procent af støtten givet til blot 20 ud af 1.400 støtteberettige fiskere.

Støttesystemet trænger til en overhaling, når Danmark til næste år overtager EU-formandskabet, der skal EU's fiskerilov forhandles på ny, og så er fødevareminister Mette Gjerskov (S) klar til at trække i arbejdstøjet.

"Vi skal selvfølgelig bruge vores formandsskab til at sikre, at hele Europa får et bæredygtigt fiskeri, så alt fiskeri bliver dokumenteret, kontrollen er i orden og at der tages vare på havets ressourcer," siger fødevareministeren til Newspaq.

Hun vil dog ikke gå i detaljer med hvordan støtten er fordelt, men lægger op til at systemet skal ændres markant.

Ministeren lægger op til at gå helt ned i detaljen i fiskeribranchen for at sikre bærdygtigheden.

"Det er et spørgsmål om at kigge på redskaber, fangstmetoder og om det er bæredygtigt. Det handler også om at få dokumenteret fiskeriet sådan at der ikke sker discard, altså, at fisk smides ud, så de ikke bruges alligevel," siger Mette Gjerskov.

Et mere bæredygtigt fiskeri kan ramme storfiskerne, der forurener mest og også får den største del af støtten, mener Enhedslisten.

"Det er ofte storfiskerne, der sejler længst ud og dermed bruger mest energi. Vi vil gerne have gjort op med støttesystemet, så bæredygtigt fiskeri støttes i højere grad," siger fødevareordføreren i Enhedslisten, Per Clausen, der håber, at Socialdemokraterne vil stå ved intentionerne om at gøre op med støttesystemet.

Ifølge Politikens optælling har en enkelt storfisker fra Hirtshals modtaget 23 millioner kroner i støtte i perioden. Han ejer aktiver for næsten 800 millioner kroner og havde sidste år et overskud før skat på 80 millioner kroner.

Per Clausen finder det forargeligt, at Hirtshals-fiskeren trods en bugnende pengetank modtager støttemillioner. Mette Gjerskov ønsker ikke at kommentere enkelte personer støtte.

"Det er ikke mig, der har fordelt de penge, det er den tidligere regering. Hvordan de penge er fordelt er det ikke rimeligt for mig at udtale mig om," siger fødevareministeren.

Storfiskeren Gullak Madsen købte i 2009 et kæmpe fiskefartøj til 120 millioner kroner.