Staten kan hænge på gigantisk milliardregning
Der skal for alvor regnes efter, for staten står til at måtte betale 200 milliarder kroner tilbage Foto: colourbox
En gigantisk brøler for tyve år siden kan nu være en enorm bombe under Danmarks økonomi. Det står klart efter tabt sag i EU.

En økonomisk bombe under dansk økonomi tikker, efter en dom i EU.

Danmark risikerer at skulle betale op mod 200 milliarder tilbage til danske virksomheder, fordi man for 20 år siden opkrævede ulovlige gebyrer.

Der er tale om arbejdsmarkedsbidrag fra 450.000 virksomheder, som er kendt ulovlige af EU. Det skriver Epn.dk.

I årene fra 1988 til 1992 betalte de mange virksomheder samlet 55 milliarder kroner i et arbejdsmarkedsbidrag. Regnes renterne med, så er beløbet vokset til 200 milliarder kroner i dag.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) erkender, at det er en kompliceret og meget omfattende sag.

"Der er tale om en kompliceret sag, og det er derfor nødvendigt med en række væsentlige juridiske overvejelser i relation til det videre forløb. Derfor ønsker jeg ikke på nuværende tidspunkt at kommentere sagen yderligere," siger han til Epn.

Men fordi sagerne ligger så mange år tilbage i tiden kan Danmark sandsynligvis slippe for at se bomben detonere.

Der kan blive tale om, at kun de virksomheder, der har tabt penge skal kompenseres. Det vurderer juraprofessor Søren Friis Hansen fra CBS.

"Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Jeg tror ikke, at vi havner på de 200 milliarder kroner," siger han til Newspaq.

Men han synes alligevel, at sagen må give politikere fra dengang man indførte gebyret røde ører.

"Det er en uhyre pinlig sag, fordi man allerede tidligt vidste man, at der var et væsentligt EU-retsproblem, men det ignorerede man indtil der kom en dom," siger Søren Friis Hansen.

Beløbet svarer til næsten tre gange det forventede budgetunderskud i år.

Kilde:Epn.dk