Sprutsælgere vil have billed-ID og bøder

Købmænd og supermarkeder føler sig magtesløse over for unge, der køber spiritus, selvom de ikke er gamle nok.
Vi kan jo ikke bed folk have pas med, mener Dansk Erhverv, der derfor vil have billede på unges sygesikringsbeviser.
Vi kan jo ikke bed folk have pas med, mener Dansk Erhverv, der derfor vil have billede på unges sygesikringsbeviser. Foto: www.colourbox.com

Det er let at købe breezere, Pisang Ambon og kyllinger, selvom man ikke er gammel nok. Man låner bare storebrors eller en ældre venindes sygesikringsbevis og viser det, hvis manden bag kassen beder om ID.

Og det er man godt trætte ude i de danske supermarkeder og købmænd, hvor man føler sig magtesløse over for de unge, der køber sprut, selvom de ikke er gamle nok. Det forklarer Thomas Klit Christensen, der er juridisk konsulent i Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

"Det er jo svært at aldersvurdere en 16-årig fra en 18-årig, specielt når man ikke har noget billedlegitimation til at bevise sin alder med," siger Thomas Klit Christensen.

Han medgiver, at unge nok slipper af sted med at købe øl, vin og spiritus, selvom de ikke er gamle nok. Derfor bør politikerne beslutte, at der skal være billede på unges sygesikringsbevis og give bøder til de unge, der prøver at købe spiritus, selvom de er for unge.

Den tidligere regering og Socialdemokraterne besluttede sidste år, at man skal være mindst 16 år for at købe øl og sprutsodavand som for eksempel Smirnoff Ice og 18 år for at købe stærk spiritus.

Samtidig blev afgifterne hævet, hvilket skulle få unge til at drikke mindre, men ifølge Verdenssundhedsorganisationene (WHO), så er danskerne stadig blandt verdens største sprutkameler.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, mener dog også, at butikkerne har et ansvar.

"Vi bliver nødt til at kigge på, hvordan mange af de små kiosker skilter med alkoholgrænserne, og hvem det er, de udleverer til, og det gælder også supermarkederne, hvor der jo også er en aldersgrænse på 16 år for udlevering af øl," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.