S vil indføre alkoholpolitik på alle skoler

Danske skoler og ungdomsuddannelser skal have en alkoholpolitik, mener Socialdemokraterne.
Der bliver skålet heftigt, når danskerne går til bal. Lidt for meget, mener man hos FN's Verdenssundhedsorganisation.
Der bliver skålet heftigt, når danskerne går til bal. Lidt for meget, mener man hos FN's Verdenssundhedsorganisation. Foto: Colourbox

Alle skoler og uddannelsesinstitutioner skal have en alkoholpolitik, så unge lærer at drikke ordentligt i stedet for meget.

Det foreslår Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Årsagen er, at WHO ifølge Berlingske endnu en gang kårer danskerne til at være blandt de mest fordrukne. Det er især de unge, der giver deres jævnaldrende i andre lande baghjul, og derfor skal man starte alkoholforebyggelsen med at tage fat i de unge.

Det skal ske ved, at skoler, gymnasier og ungdomsuddannelser laver en alkoholpolitik, siger Sophie Hæstorp Andersen.

"I dag er det alt for tilfældigt, om forældrene i en klasse har aftalt, hvornår de unge må begynde at tage alkohol med til fester. Og det er også meget forskelligt, hvordan reglerne er på de enkelte gymnasier, skoler og efterskoler. Det er noget, vi vil følge op på," siger Sophie Hæstorp Andersen til Newspaq.

FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO, foreslår at hæve afgifterne på alkohol og hæve aldersgrænsen, for hvornår man må købe alkohol, til 18 år. Lige nu skal man være 16 år for at købe lettere alkohol som for eksempel øl og 18 år for at købe spiritus, og sådan forbliver det indtil videre.

For grænserne og afgifterne blev allerede hævet sidste år, og det er bedre at ændre de unge og deres forældres holdning, hvis man vil have de unge til at tylle mindre, når de går til fest, mener Sophie Hæstorp Andersen.

"Det vigtigste i forhold til de unge er at få forældrenes opbakning til at udsætte, hvornår de unge begynder at drikke. Så længe vi kun bruger priser og kun retter os mod de unge og glemmer deres forældre, så når vi i virkeligheden ikke særlig langt," mener Hæstorp Andersen.

Hun vil i øvrigt også tage fat i butikkerne, der sælger alkohol. Hun mener, at alt for mange bryder de regler, der er i dag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.