Spritdrab koster samfundet milliarder
Når der skal nydes øl i solen, så lad bilen stå til næste dag, for det koster liv, når hjernen slår fra og sprutten i blodet tager over. Foto: Colourbox
Spritkørsel er ikke alene skyld i lemlæstelse og drab af mange danskere - det har også kostet samfundet næste ti mia. kr. fra 2006-2010.

Lidt for mange kolde øl inden for vesten og så ud i bilen og hjem i seng. Desværre ser alt for mange stort på andres liv og lemmer og sætter sig bag rattet med alkohol i blodet.

Det er farligt, rigtigt farligt, for det koster hvert fjerde dødsfald i trafikken, når der køres spritkørsel.

I perioden fra 2006 til 2010 blev 4.897 personer skadet i trafikken på grund af spritkørsel - 416 af de uskyldige spritofre døde.

Nu har Rådet for Sikker Trafik regnet på tallene, og det er skræmmende læsning. I gennemsnit koster hver eneste spritulykke samfundet 2 millioner kroner.

I alt har ulykkerne i den fireårsperiode kostet intet mindre end 9,8 milliarder gode danske samfundskroner.

"Husk på, at du gør et andet menneske en tjeneste ved at gribe ind og stoppe spritkørsel. Det kan godt være, personen bliver sur i selve situationen, men de fleste bliver glade og taknemmelige, når promillerne igen er ude af blodet," siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I dag sparker Rådet for Sikker Trafik en ny kampagne i gang. 'Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem' hedder den, og den varer frem til 4. juli.

Målet er, at flere tager ansvar for venner, familie og kolleger, så de bliver stoppet, inden de sætter sig bag rattet med indholdet af tomme flasker i omløb i blodbanerne.

"Hver spritulykke er én for meget. Det kan være rigtig svært at gribe ind og stoppe et andet menneske på vej ind bag rattet, hvis man er i tvivl om, han eller hun har drukket. Derfor kan det være en idé at tale sammen om hjemtransporten allerede ved festens begyndelse, så undgår man de pinlige konfrontationer," siger Michelle Laviolette.

En lille applikation til telefonen kan måske være en isbryder, hvis du skal sige til en anden, at vedkommende bør lad bilen stå. HER kan du downloade et fupometer.