Spirituskørsel og dokumentfalsk: Udenlandske lastbilchauffører skylder millioner i ubetalte bøder
Østeuropæiske lastbilchauffører bor på danske rastepladser i flere måneder ad gangen. Nogle gange glemmer de at betale deres bøder, inden de tager hjem. Foto: Radoslav Minchev
Men problemet er slet ikke lige så stort i Danmark som i Norge.

Næsten to millioner kroner skylder udenlandske lastbilchauffører den danske stat, fordi de er stukket af fra bøder for alt fra spirituskørsel til dokumentfalsk. Det oplyser justitsministeriet i et svar til Dansk Folkepartis transportordfører Claus Kvist Hansen.

Han stillede spørgsmålet, da det kom frem, at udenlandske lastbilchauffører skylder den norske stat en kvart milliard norske kroner i ubetalte bøder. Så stort er problemet slet ikke herhjemme.

- Det er åbenbart ikke så slemt, som jeg havde frygtet, og det er jo glædeligt. At der så er alt i alt 2 millioner kroner, som er udestående, det er selvfølgelig 2 millioner for meget, det kan der ikke være nogen tvivl om, siger Claus Kvist Hansen til Avisen.dk.

I perioden 2014 til og med 2016 har SKAT forgæves forsøgt at inddrive bøder for 1.496.402 kroner, og Rigspolitiet har forsøgt at kradse 465.680 kroner ind fra udenlandske lastbilchauffører. Det kommer altså op på 1,9 millioner kroner over de tre år.

- Jeg undrer mig over den gigantiske forskel, der er til de norske forhold. Det kan skyldes, at de giver flere bøder i Norge, så vil der også være tilsvarende flere, der ikke bliver betalt, siger Claus Kvist Hansen.

Indsatsen kan være for svag

Han vil derfor stille et nyt spørgsmål til justitsministeriet for at få afklaret, hvor mange sager der er i Danmark i forhold til i Norge.

- Hvis det er forklaringen, så er det jo fordi, den danske kontrolindsats er for svag, siger han.

Bøderne er opgjort på lastbilchaufførens nationalitet. Det er de svenske og hollandske chauffører, der topper listen. De har blandt andet fået store bøder for overtrædelse af loven om dyretransport. Herefter kommer Polen, Tyskland, Litauen, Tyrkiet, Finland, Rumænien, Makedonien og Bulgarien. Det fremgår ikke af svaret, hvor mange danske lastbilchauffører, der ikke har betalt deres bøder.

Størstedelen af bøderne til de udenlandske chauffører er givet for at køre for stærkt, for at køre i for lang tid ad gangen, for at køre med spiritus og euroforiserende stoffer i blodet, for at køre over for rødt, for at køre med farligt gods, for at snakke i mobiltelefon mens de kører og for dokumentfalsk.