VORES VALG Spinkelt håb for Per Ørum
Kirsten Jacobsen fra Fremskridtspartiet er det tætteste, vi i nyere tid kommer en politiker, valgt ind på et kredsmandat - uden at partiet klarede spærregrænsen. Derfor tror valgekspert ikke meget på Per Ørum Jørgensen. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Ikke siden 60'erne er det lykkedes en partikandidat at komme i Folketinget på et kredsmandat. Professor tvivler på frafalden konservativ.

Kristendemokraterne og Per Ørum Jørgensen spås ikke mange chancer for at komme ind i Folketinget.

Partiet står ikke til at komme over spærregrænsen, og chancen for et kredsmandat i Vestjylland - så Per Ørum kan komme ene mand på tinge - er minimal.

Det siger professor og valgforsker ved statskundskab på Aarhus Universitet, Jørgen Elklit.

"Jeg anser det som meget usandsynligt, men det betyder ikke, at det ikke vil kunne ske," siger Jørgen Elklit.

Han peger på 1960, hvor Slesvigsk Parti kom i Folketinget. Partiet opstillede kun i Sønderjylland.

"De var i stand til at få én valgt på ét kredsmandat. Det er tilbage i tiden og en særlig situation," siger Jørgen Elklit.

Det vil kræve små 20.000 stemmer i Vestjylland Storkreds at få valgt Per Ørum Jørgensen ind, men frygten for stemmespild vil holde mange vælgere tilbage.

Desuden har Per Ørum Jørgensen en forhistorie som en frafalden konservativ med et alkoholproblem, og det kan vise sig som et problem specielt i Vestjylland, påpeger Jørgen Elklit.

"Der er mange indremissionske menesker, der mener, at alkohol er noget, som djævelen har skabt," siger han.

Kirsten Jacobsen fra Fremskridtspartiet er det tætteste, vi i nyere tid kommer en politiker, valgt ind på et kredsmandat - uden at partiet klarede spærregrænsen.

Den åbenmundede politiker var ved valget i 1998 så populær i Nordjylland, at hun alene på personlige stemmer hentede to kredsmandater.

"Fremskridtspartiet fik dog lige en anelse over to procent på landsplan og kom ind af den grund," siger Jørgen Elklit.