Spaniens højesteret fængsler fem catalanske ledere
Den catalanske politiker Jordi Turull, som her passerer nogle politifolk på vej til højesteret fredag, er blandt de catalanske ledere, som vil blive fængslet. Foto: Susana Vera/Reuters
I alt 25 catalanske ledere vil blive retsforfulgt for oprør, mandatsvig eller opsætsighed mod staten.

Spaniens højesteret sender fem catalanske ledere i fængsel. Blandt dem er den seneste kandidat til at blive regional præsident, Jordi Turull, rapporterer spanske medier.

De vil blive retsforfulgt for at deltage i et kriminelt oprør.

I alt 25 catalanske ledere vil blive retsforfulgt for oprør, misbrug af betroede midler eller opsætsighed mod staten, fastslog domstolen tidligere fredag.

Der er dermed sket en skarp opstramning i anklagerne mod separatisterne fra den nordøstlige region.

Tusindvis af cataloniere demonstrerede tidligere på måneden i Barcelona, med krav om at de folkevalgte former en regering, der kæmper videre for løsrivelse fra Spanien.

Regionen mistede et delvist selvstyre, da centralregeringen greb ind i forlængelse af en folkeafstemning om løsrivelse og en uafhængighedserklæring i oktober sidste år.

Befolkningen i Catalonien er nogenlunde lige delt mellem ønsket om at forblive del af Spanien og ønsket om løsrivelse. Det viste en meningsmåling i denne måned.

Den tidligere regionspræsident i Catalonien Carles Puigdemont flygtede til Belgien under krisen. Puigdemont meddelte tidligere på året, at han har opgivet drømmen om igen at stå i spidsen for Catalonien.

/ritzau/Reuters