Sommerlejre for udsatte familier boomer
Sommerferien står for døren, men det er langt fra alle som har råd eller overskud til at holde ferie. Foto: Colourbox
Mange pressede børnefamilier og flygtningefamilier tager på sommerferie med Røde Kors, når pengene og overskuddet ikke rækker.

Boligblokkens legeplads er ofte den eneste ferieplan for de mange børnefamilier, som er presset økonomisk.

Hele sommeren arrangerer Røde Kors derfor ferielejre for udsatte familier, hvor børn og voksne bl.a. kan dyrke sport, lave mad eller nyde naturen i sommerlandet.

Ferielejrene varer en forlænget weekend, og i år arrangerer Røde Kors 15 familie-ferielejre. Det er en kraftig stigning siden 2006, hvor der kun blev holdt tre.

Konsulent i Røde Kors, Line Thaudahl, forklarer stigningen med, at der dels er kommet mere opmærksomhed på muligheden, og dels, at den økonomiske krise har presset flere ud i arbejdsløshed.

Men det er ikke kun økonomisk pressede familier, der deltager i sommerlejrene.

"De familier, som Røde Kors har med på ferielejr, er familier, som har det svært, men det at være presset på økonomien er sjældent det eneste," forklarer Line Thaudahl til Newspaq.

"Der kan være mange grunde til, at folk mister overblikket over deres hverdag, og de har i hvert fald ikke overskuddet til at planlægge en ferie for familien og for børnene," fortæller hun.

Også fattige flygtninge- og indvandrerfamilier kan få nogle gode ferieoplevelser i sommerlandet.

"Nogle af de flygtninge vi har med, har aldrig set havet før. Så det at komme ud og se et stort, brusende Vesterhav, det er en kæmpe oplevelse, hvis man har siddet i en flygtningelejr i det dybeste Congo i mange år," siger konsulenten.

For mange familier er det dog ikke så let at bede om hjælp.

"Der er desværre ofte meget stolthed forbundet med det," siger Line Thaudahl, "og det er tit en vanskelig barriere for de mennesker, som er kommet på kontanthjælp".

Lejrene finansieres dels af Røde Kors og dels af tilskud fra kommunerne.