Soldaterne bearbejder civile tab i plenum
De danske soldater klarer kriseepisoden sammen. Foto: Colourbox
Der er hjælp til de danske soldater, som nu undersøges for en hændelse i oktober, hvor civile afghanere blev beskudt. En menes dræbt.

Tidligere i dag kom det frem, at danske soldater ved et uheld 23. oktober i år kom til at beskyde en gruppe civile afghanere ved den fremskudte patruljebase Bridzar i Afghanistan.

Den Danske Kampgruppe har vurderet, at det er sandsynligt, at en person blev dræbt og såret to under hændelsen.

I Hærens Operative Kommando - HOK - ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag yderligere, men det er standardprocedure, at man tager hånd om soldaterne efter en sådan hændelse.

"Det er selvfølgelig altid ubehageligt at slå et andet menneske ihjel. Så når vi har sådanne hændelser, så debriefer man i enheden og snakker sammen, om det der er foregået, og hvordan man har det. Vi har også andre personer, som kan støtte ved ubehagelige episoder eksempelvis feltpræsten," siger pressevagt i HOK Peder Enggård til Newspaq.

Han understreger, at han ikke har viden om, hvordan de danske soldater bruger erfaringerne fra hændelsen i oktober. Men generelt bliver hændelser registreret, så man over tid tilpasser procedurerne ud fra de erfaringer, man gør sig.

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu det nærmere hændelsesforløb, herunder om den danske styrke har handlet inden for gældende regler for magtanvendelse. HOK kan ikke oplyse, hvornår auditørernes arbejde er færdigt.