Soldaterformand: Dummebødesag er enlig svale
170.000 kroner skal chefen for Livgardens Charlie-kompagni og hans næstkommanderende ulovligt have kradset ind - hos de menige soldater. Foto: HOK
Sagen om dummebøder blandt soldater i Afghanistan er dybt belastende og skal afsluttes nu, lyder det fra soldaternes formand.

To top-officerer er blevet sigtet i sagen om dummebøder, som menige Afghanistan-soldater i Charlie Kompagniet er blevet tvunget til at betale.

I forvejen er en seniorsergent sigtet i sagen, men nu er majoren og kaptajnen for kompagniet mistænkt for at have indkasseret 170.000 kroner fra de menige.

Det er en dybt frustrerende sag for Forsvaret, siger formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther.

"Nu synes jeg bare, at auditørkorpset skal se at få det her arbejde gjort færdigt, så vi kan få sagen rundet af og komme videre," siger Flemming Vinther til Newspaq.

De, der har begået noget ulovligt skal have "en passende straf", lyder det fra soldaterformanden, der ikke tror, at Forsvaret har et generelt problem med dummebøder.

"Jeg er ikke bekendt med, at det skulle foregå på denne måde i andre kompagnier, så jeg håber da bestemt, at det her er en enlig svale," siger Flemming Vinther.

Forsker i forsvars- og sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, Peter Viggo Jacobsen, betegner sagen som et sygdomstegn.

"I en håndboldklub kan man have et bødesystem, hvor man måske skal give en øl efter en udvisning. Men bliver der uddelt bøder på flere hundreder dollar, og kommer officerer og befalingsmænd hjem med 170.000 kroner i kontanter, så er det et sygdomstegn," siger han til Ekstra Bladet.