Søvndal: Der er ubesvarede CIA-spørgsmål
Villy Søvndal giver interview om den nye undersøgelse uden for Udenrigsministeriet. Foto: Kristian Brårud Larsen
De påståede fangeflyvninger af CIA over Grønland skal undersøges, fordi der stadig er spørgsmål at besvare, mener udenrigsministeren.

Villy Søvndal (SF) afviger at svare på, hvad han gerne vil have belyst med en ny undersøgelse af påståede CIA-fangeflyvninger over Grønland.

Den nye undersøgelse kan jo ikke afhøre vidner. De kan kun se på skriftlige dokumenter, som også var tilgængelige ved undersøgelsen i 2008. Kan der komme nyt frem?

"Jeg ved ikke, om der kommer nyt frem. Det må vi se, når undersøgelsen kommer," siger udenrigsministeren.

Hvorfor mener du så, at vi skal have en ny undersøgelse?

"Der er stadig ubesvarede spørgsmål, så jeg glæder mig til at se undersøgelsen," lyder det.

Hvilke ubesvarede spørgsmål henviser du til?

"Jeg vil lade det være op til dem, der står for undersøgelsen, at stille spørgsmålene," siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren vil ikke kommentere den tidligere SF-holdning, om at der er stærke indicier for et dobbeltspil hos embedsmændene, som lavede den tidligere undersøgelse.

Ifølge dokumenter på Wikileaks oplyste USA's tidligere ambassadør James P. Cain til det amerikanske udenrigsministerium, at VK-regeringen godtager USA's forsikringer om sagen, som søges håndteret så stilfærdigt som muligt.

"Det afgørende er at tilgodese det grønlandske ønske om at få det her belyst, det har vi også en stor interesse i. Det er jo en sag, som vi har arvet fra den gamle regering, så vi har intet at skjule," fortæller Villy Søvndal, som samtidig slår fast, at den nuværende regering siger klart nej, hvis USA spørger om lov til nye fangeflyvninger.

"Hvis en dansk regering får en underretning på, at man vil flyve rundt med fanger, så vil den nuværende regering i sagens natur sige nej."

Grønlænderne har længe forsøgt at få en kommissionsundersøgelse af de påståede flyvninger og mellemlandinger på Grønland. En kommission, som kan afhøre vidner. Det står dog ikke i det nuværende regeringsgrundlag, og det endte derfor med, at Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) står for undersøgelsen.

"Den undersøgelse går ikke ud på at placere ansvar, men derimod afdække forløbet og regeringens eventuelle rolle i sagen. Så må vi efterfølgende vurderer, om der er noget at følge op på i forhold til redegørelsen," fortæller selvstyreformand Kuupik Kleist til Newspaq.

Undersøgelsen skal særligt kigge på beskyldninger om "aftalt spil" mellem USA og Danmark i forbindelse med en tidligere redegørelse for flyvningerne i 2008, oplyser Udenrigsministeriet.

Den nye undersøgelse skal være færdig senest den 1. maj 2012.