Søskende til kræftramte børn bliver glemt
Foreningen Cancerramte Børn efterlyser mere fokus på de syge børns søskende. Foto: Colourbox
Foreningen Cancerramte Børn efterlyser mere fokus på søskende til syge børn. Der burde være søskendeprogrammer på alle børnekræftafdelinger.

Aalborg Sygehus har som landets eneste hospital et særligt program for søskende til kræftsyge børn. Men det tilbud burde udvides til at gælde for alle fire børnekræftafdelinger herhjemme. Det mener foreningen Cancerramte Børn.

Der er nemlig stort behov for også at få fokus på de raske børn i familien. De risikerer at blive glemt, når det syge barn skal have ekstra pleje.

"Godt nok er de ikke syge, men de er stadig hårdt ramt af sygdommen. Tænk sig at opleve, at ens bror eller søster er alvorligt syge. Man ved ikke, om skal miste sin søster eller bror," siger Jan Johnsen, der er formand for Foreningen Cancerramte Børn, til Newspaq.

Siden 2005 har Aalborg Sygehus haft et søskendeprogram, hvor det syge barns søskende bliver vist rundt på afdelingen, når barnet bliver indlagt. Her får de at vide, hvad deres bror eller søster skal igennem i sin behandling, og de sygeplejersker, der er tilknyttet programmet, taler også med forældrene om håndteringen af de raske søskende. Det skriver Politiken.

Foreningen Cancerramte Børn arrangerer en række søskendeweekender, og der er fokus 100 procent på de syge børns søskende. Det handler ifølge Jan Johnsen om forkælelse i de weekender.

"Børn tager utroligt meget hensyn også til deres forældre, og så går de og lukker ting inde. Og det er noget af det, vi gerne vil være med til at løsne op for," siger Jan Johnsen.

Også Kræftens Bekæmpelse ønsker en særlig indsats for at hjælpe forældrene med at tage vare på de raske søskende.