Søs Egelind kæmper for syge borgere: "Handler om medmenneskelighed"

Skuespiller Søs Egelind, der er bestyrelsesmedlem i Cannabis Danmark, glæder sig over, at et flertal af danskerne går ind for at legalisere bl.a. medicinsk cannabis. Hun kæmper i foreningen for, at den alternative medicinering bliver lovlig.
Skuespiller Søs Egelind.
Skuespiller Søs Egelind. Foto: Linda Kastrup/Scanpix

Et flertal på 53 procent af danskerne går ind for at gøre cannabis og medicinsk cannabis lovligt. Det viser en meningsmåling foretaget af Epnion for DR Nyheder.

Og tallene glæder skuespiller og komiker Søs Egelind, der i tv-dokumentarer og foreningsarbejde kæmper en indædt kamp for at legalisere medicinsk cannabis til patienter, der lever i et smertehelvede.

- Det er virkelig positivt, at så mange efterhånden går ind for en legalisering af medicinsk cannabis. Det er absolut også min oplevelse, både som bestyrelsesmedlem i Cannabis Danmark, og når jeg er ude og holde foredrag om det rundt omkring i landet. Der er massiv interesse og efterspørgsel, siger hun til Avisen.dk.

Vanskeligt at stoppe toget

Den 58-årige Søs Egelind har selv gjort brug af alternativ medicinering i forbindelse med sin kræftsygdom for snart 10 år siden. Den populære skuespiller gennemgik utallige kemobehandlinger, og de var med til at tilføje hende mange smerter. Men efter at have røget pot, slappede hendes krop af.

I dag har hun sammen blandt andre Ritt Bjerregaard etableret foreningen Cannabis Danmark, der skal give patienter og pårørende viden om medicinsk cannabis.

Selv organisationer som Landbrug og Fødevarer har en plads i bestyrelsen, og det er positivt, mener Søs Egelind.

- Der er flere danske virksomheder, der er parate til at starte produktion af medicinsk cannabis, og det kan sætte skub i et nyt forretningseventyr. Når det først kommer i gang, er det et tog, der bliver vanskeligt at stoppe, siger hun.

Klaphatte vil tjene penge på syge

Men på trods af, at flere får øjnene op for cannabis som en alternativ behandlingsform, der kan erstatte konventionel medicin, er der fortsat stor mangel på viden hos patienter og pårørende, erkender Søs Egelind. En legalisering vil gøre interesserede patienter mindre forvirrede, tror hun.

- Patienterne er i tvivl, om de skal gå ud på det sorte marked for at skaffe det. Skal de troppe op på Christiania og købe det af tvivlsomme typer, eller padle rundt på internettet? Der er desværre alt for mange klaphatte, der vil tjene penge på syge mennesker. Derfor skal vi legalisere medicinsk cannabis og gøre det statskontrolleret, så man ensretter produktet og garanterer for indhold og renhed, siger Søs Egelind.

Venter på en værdig tilværelse

På Christiansborg er der opbakning til en legalisering fra Liberal Alliance, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Partierne har dog blot 52 mandater bag sig, så en lovliggørelse kan have lange udsigter. Det tror Søs Egelind dog ikke på, at det har.

- Fra januar starter der en forsøgsordning med medicinsk cannabis, og jeg tror, der kan blive igangsat en produktion herhjemme i løbet af kort tid. Viljen og pengene er der, siger hun.

Søs Egelind refererer til den forsøgsordning, der starter 1. januar 2018, hvor patienter med bestemte diagnoser og smerter får mulighed for at benytte den alternative medicinering.

- Der er mange desperate patienter derude, der venter på en værdig tilværelse. Det handler om medmenneskelighed og det frie valg det her, slutter Søs Egelind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.