Søs Egelind om pot: Ingen medicin kunne lindre på den måde
Søs Egelind og Liberal Alliance vil have fuld legalisering af medicinsk cannabis og jo før jo bedre. Foto: Linda Kastrup/Scanpix/arkiv
Den kendte skuespiller og cancer-overlever Søs Egelind, Liberal Alliance, Landbrug og Fødevarer og tidligere overlæge på Rigshospitalets Smertecenter danner fælles front for at lovliggøre medicinsk cannabis.

De store kanoner er kørt i stilling. Efter mange år som forbudt stof skal cannabis nu slynges over disken på apoteker frem for at blive solgt i mørke gyder af lyssky bander.

Det er budskabet fra den hårdtslående forening "Cannabis Danmark" med Søs Egelind i front, der er gået sammen med Liberal Alliance og Landbrug og Fødevarer for at legalisere medicinsk cannabis.

Derfor talte Søs Egelind i dag med sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) på Liberal Alliances båd på Folkemødet.

For Søs Egelind startede rejsen med en hash-kage, som den dengang dødssyge skuespiller fik af en bekendt.

- Jeg guffede måske lidt for mange småkager. Men når man spiser cannabis, så virker det forsinket, og faren er, at man kan gå hen og blive rigtig skæv. Og det har man jo ikke lyst til, når man er meget syg. Man vil ikke være hash-vrag. Man vil være til stede, fortalte den i dag cancer-fri Søs Egelind.

I stedet for hashkager begyndte hun derfor at ryge pot.

- Jeg oplevede ikke nogen lignende lindring af anden medicin i det forløb, der varede omkring to år. Så det var klart, at man ikke spørger: "Har du ikke noget mere pot? For pot det virker godt. Pot det virker godt? Gud! Der var det nye slogan, fortalte Cannabis Danmarks nye formand til højlydt latter fra tilhørerne på den tætpakkede LA-båd.

Danmark som hash-nation

Lovliggørelse handler ikke kun om at lindre smerter for kræftpatienter.  Så længe vi i Danmark kriminaliserer den grønne plante med de brede blade, overser vi nemlig en guldåre af muligheder, lød det videre.

- Vi vil så gerne være innovative i Danmark. Vi vil så gerne skabe arbejdspladser. Så lad os da tage den her lille guldklump. Vi må aldrig glemme, at det her er en milliardbusiness, konstaterede Søs Egelind.

Liberal Alliance står hundrede procent bag det nye projekt og øjner massevis af danske job i cannabis.

- Det er en win-win situation. Det er også derfor, vi samarbejder med Landbrug og Fødevarer. for hvorfor importerer de her varer, hvis vi kan producere dem selv og lave danske arbejdspladser, spurgte May-Britt Kattrup et tydeligt enigt publikum retorisk.

Ligeglad med at være kriminel

Søs Egelind fik megen ros for at stå frem af publikum, der både bestod af PTSD-ramte veteraner og brugere af medicinsk cannabis. 

- Hvordan havde du det med at være kriminel, spurgte en tilhører skuespilleren.

Jeg var fuldstændig fucking ligeglad, konstaterede hun tørt og høstede endnu et latterbrøl fra publikum.

- Man er jo ligeglad, når man er så syg. Det er det, som er så frustrerende ved det her, når folk spørger, om det er for sjov, og om man bliver afhængig af det. Når man er dødssyg, er man da fuldstændig ligeglad med alt det, sluttede hun.

Fra næste år startes et nyt forsøg med cannabis til medicinsk brug. Noget, som Søs Egelind allerede har kaldt for "en syltekrukke". Det har i længere tid været muligt at få syntetisk cannabis på for eksempel Glostrup Apotek, men heller ikke det giver Søs Egelind meget for. 

Hun prøvede det syntetiske præparat, da hun stadig var syg, og virkningen var "som at sutte på et bolche".