Søren Pind til fest med krigsforbryder
Præsident Omar al-Bashir er internationalt eftersøgt for krigsforbrydelser. Foto: AP/Abd Raouf / POLFOTO
Integrationsminister Søren Pind tager fredag sammen med en række andre europæiske toppolitikere til fest med kontroversiel præsident.

Skal, skal ikke... skal. Udviklingsminister Søren Pind er i en diplomatisk klemme, skriver Berlingske.

Efter 50 års borgerkrig er Sydsudan netop blevet en selvstændigt stat, og det skal fejres. Men det kræver, at ministeren tager til fest med præsidenten i Sudan, som Sydsudan har frigjort sig fra. Og præsident Omar al-Bashir er en giftig mand.

Han er internationalt eftersøgt for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab i Darfur-regionen i Sudan, men samtidigt har han været en hovedspiller i oprettelsen af den nye stat.

Derfor må Søren Pind sammen med blandt andre Frankrigs udenrigsminister, Alain Juppé, og EU's udenrigschef, Catherine Ashton, tage til fest med en mand, som de helst så på anklagebænken ved en internationale domstol i Haag.

"Der er en aftalt EU-linje i den her sag, og den følger vi. Derfor møder vi op på uafhængighedsdagen," siger Søren Pind (V) til Berlingske.

Efter en lang borgerkrig har det overvejende kristne Sydsudan frigjort sig fra det nordlige Sudan, der hovedsageligt er muslimsk. En fredsaftale i 2005 satte punktum for borgerkrigen, der har kostet cirka to millioner mennesker livet.

Kilde: Berlingske