Administration 

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

Kendte
Søren Pilmark
Søren Pilmark debuterer som forfatter med den historiske roman "Varieté". - Det er måske farligt at nedkalde både nemesis og hybris. Men jeg er rigtig glad for bogen. Det betyder ikke, at jeg ikke bliver ked af det, hvis folk siger: "Spring i havet", eller "Du kan tørre røv i de der papirer". (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Søren Pilmark debuterer som romanforfatter med den historiske roman "Varieté - Laurits og Valdemar" om at bevare barndommens naivitet i voksenlivets alvor.

- Når jeg bliver voksen, vil jeg være tryllekunstner.

- Du er nødt til at vælge - du kan ikke blive begge dele.

Ordene står på omslaget af Søren Pilmarks debutroman, "Varieté - Laurits og Valdemar", som netop er udkommet.

Det er egentlig en gammel tryllevittighed, fortæller Søren Pilmark, men der er en stor sandhed i den. I hvert fald i hans liv.

- Jeg tror, at det er meget vigtigt at bevare noget barnlighed. Det betyder ikke, at man skal være en uansvarlig, lalleglad idiot. Men når der er brug for det, synes jeg, det er en stor værdi.

- Jeg prøver hver eneste dag at have fri adgang til de følelser. Dem skal jeg bruge til at formidle for at få andre til at føle noget - som skuespiller, eller når jeg prøver at skrive.

Søren Pilmarks debutroman udspiller sig i og omkring varietéteateret Apollo i begyndelsen af 1900-tallet.

Tryllekunstneren Laurits er en del af ensemblet og det helt store trækplaster.

Laurits knokler. Mest af alt for at forlade det skrantende teater til fordel for de større scener, hvor der bliver sat ditto større pris på hans evner i alle ordets betydninger.

Inden han får skrabet mønter nok sammen til at rejse væk, indvilliger han i at tage sig af drengen Valdemar, der bliver skjult på teatret - fra sin korporlige stedfar, som han er efterladt med efter sin mors tragiske død.

Laurits og Valdemar finder hinanden i fascinationen af magiens verden, men de viser sig at være tættere forbundet i virkelighedens verden.

Søren Pilmark er selv tryllekunstner. Men kunne man foranlediges til at tro det, så er der ikke tale om en nøgleroman, understreger han, men tilføjer så:

- Uden at påberåbe mig en ny status tror jeg, at forfattere spejler sig. Det er der vist ingen tvivl om, at jeg i hvert fald har gjort i samtlige figurer. Alt hvad der kan spejles af sindstilstande, overvejelser, tanker og erfaringer, siger Søren Pilmark.

- Hvis man tror på reinkarnation, tror jeg måske, at jeg har været varietékunstner i et tidligere liv. Jeg kan sådan se mig stå i et storternet jakkesæt i rampelyset.

Der passer trylleriet glimrende ind, fortsætter han.

- Måske er det også det, jeg higer efter, når vi laver Ørkenens Sønner og prøver at få folk til at grine med halvdårligt skuespil, kohl om øjnene og rødt på kinderne, siger Søren Pilmark.

- Jeg er fascineret af den tid. Verden har mistet sin uskyld mange gange. Med 9/11, atombomben, Anden Verdenskrig, you name it. Hele tiden mister vi den. Så der er en vis naivitet og troskyldighed over det.

Selv om trylleri i virkeligheden er svindel og humbug, er der noget befriende - og barnligt - ved at blive i troen.

Søren Pilmark har tryllet, siden han som barn fik et tryllesæt. I dag mestrer han magien i sådan en grad, at han har inkorporeret det i sit professionelle virke som en af logebrødrene i førnævnte Ørkenens Sønner og i sit musikalske makkerskab med Per Pallesen.

Det er snart 45 år siden, at Søren Pilmark blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater, og der er ikke langt fra komikken til dramatikken.

Han har spillet store klassikere som "Hamlet", "Hvem er bange for Virginia Woolf" og "Richard III" på Det Kongelige Teater og har på filmlærredet og tv-skærmen udmærket sig i "Riget", "Blinkende Lygter" og "Menneskedyret".

Og det er bare et udpluk af hans omfangsrige repertoire.

- Det er virkelig oppe på de store klinger - men kigger man på det freudiansk, opstår al god kunst af sublimerede frustrationer. Sådan hænger det jo ikke sammen, for der skal andre ting til - tillærte færdigheder, talent, held, alt sådan noget der - men jeg kan bare se på de skuespillere, som jeg synes, er værd at se på, at der er en sten i skoen.

- Og så kan du spørge: Mener du virkelig, at det bare er, fordi du ikke selv blev taget nok op af kravlegården som lille? Svaret er måske egentlig ja, siger Søren Pilmark og fortsætter:

- Uden at skulle sidde med bedemandsfjæs eller tude - jeg havde en lykkelig opvækst, det havde jeg virkelig - så har der nok været en eller anden mangel på at blive set, anerkendt, accepteret og ultimativt, nå ja, elsket.

Bliver det så opfyldt, når man har høstet flere fornemme film- og teaterpriser og kan bryste sig af et ridderkors?

Svaret er så indlysende, at det nærmest er unødvendigt at spørge.

Prøver man i stedet at finde svaret i bogen, sender Søren Pilmark på de tre sidste sider en lang tak til en lang række mennesker. Ikke til døde objekter og anerkendende blikke.

Han skriver, at selv om det måske er banalt, er han nødt til at takke sin hustru, Susanne, med ordene om, at hans højeste ønske er at tilbringe endnu 40 år med hende.

- For 15-20 år siden stoppede jeg op og tænkte: Hvad er det egentlig, jeg skal?, fortæller Søren Pilmark.

- Jeg tror ikke, det var noget specielt. Det tror jeg, de fleste mennesker gør, selv om man kan kalde det alt fra midtvejskrise til - hvis vi skal være helt dyre - eksistentielle tanker.

- Og så har jeg tænkt: Hvad er det egentlig, du bedst kan lide? Der var jeg nået til, at jeg godt kunne tænke mig at instruere. At bestemme.

Søren Pilmark har i løbet af karrieren instrueret flere shows og teaterstykker, og så instruerede han kortfilmen "Helmer og søn", som tilmed blev nomineret til en Oscar.

En stor kunstnerisk frihed, men den ultimative version af det er litteraturen. Der svinger man selv pennen, som føjer sig efter ens fantasi.

Han har været på grådens rand, når det ikke har fungeret, og helt høj, når ordene har flydt. Ganske langsomt - for trekvart år siden - blev sidste punktum sat.

- Det var kun Susanne, min kære hustru, og Jussi Adler-Olsen, som jeg lærte at kende, da jeg var med til at filmatisere hans bøger, der havde hørt om det. Susanne - sikkert derfor, jeg elsker hende så højt - sagde, at bogen var skøn. Og Jussi sagde, at han også var vild med den.

- Sød som han er, sagde han, at han ville tage den med, næste gang han skulle til møde på Politikens Forlag, som trykker hans bøger. Alligevel sagde noget i mig, at de var sneblinde, fordi de er alt for tætte på mig. Men forlaget ville gerne bogen, og nu sidder vi her.

Bogen har været mange år undervejs, men som Søren Pilmark siger, så sidder vi her.

- Det er måske farligt at nedkalde både nemesis og hybris. Men jeg er rigtig glad for bogen. Det betyder ikke, at jeg ikke bliver ked af det, hvis folk siger: "Spring i havet", eller "du kan tørre røv i de der papirer", siger han.

- Men hvis der er belæg og grobund for det, kunne jeg godt tænke mig at blive ved - kombineret med et socialt arbejdsliv. Man er alene, når man skriver, og den ensomhed er ikke mig.

- Jeg er rimelig pragmatisk, i forhold til at jeg er 66. Jeg ved ikke, hvor gammel man med rimelighed kan forvente at blive. Men det er da indlysende, at jeg nok har levet over halvdelen af mit liv, medmindre jeg bliver 132, så det tager man da også stilling til. Jeg bliver en anelse mere selektiv – på alle livets felter.

"Varieté - Laurits og Valdemar" er netop udgivet.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier

En mand med briller kigger bekymret ud
Nyheder

Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

person med mundbind
Corona

Nye restriktioner:

Indkalder til pressemøde

dansere i vild med dans står på dansegulvet
Kendte

Afbud til finalen:

Vild med dans ramt

af corona

valgplakater står på række
Nyheder

Valgplakater kan blive til

tandbørster og toiletsæder

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

har fået tredje stik

retten i aarhus set udefra
Krimi

Gravede ligdele ned

mens børnene sov

kvinde med mundbind
Corona

Nye restriktioner på vej

inger støjberg interviewes
Nyheder

Går efter fængselsstraf

til Støjberg

raket står i affyringsrampe
Helt vildt

Forsvar for jorden:

Skal slå asteroide

ud af kurs