Administration 

Jesper Christensen:  "Gift" med Karen Lise Mynster 6 gange

Kendte
Jesper Christensen og Karen Lise Mynster holder om hinanden
Stjerneskuespilleren Jesper Christensen er aktuel i noget så eksotisk dansk som en film om et guldbryllup i et forsamlingshus. Karen-Lise Mynster spiller hans hustru i filmen. Der er ingen anden skuespillerinde, som Jesper Christensen har været gift med så mange gange på filmlærredet som hende. (Stillfoto) (Foto: Rolf Konow/Free)

Den selektive skuespiller er aktuel i filmen "Lille sommerfugl". Det er sjette gang, han spiller mand til sin kollega Karen Lise.

Skal den have hele armen, vækkes guldbrudepar traditionen tro til lyden af hornmusik og byder efterfølgende på rundstykker og en lille skarp, inden fejringen flytter fra de private gemakker til større selskabslokaler, så der er plads til alle fra nær og fjern.

Der findes næppe noget mere dansk og samtidig så eksotisk som en fest i et forsamlingshus, hvis man spørger skuespilleren Jesper Christensen.

Netop forsamlingshuset danner rammen om svineavleren Ernsts guldbryllup med sin hengivne hustru, Louise, i Søren Kragh-Jacobsens film "Lille sommerfugl", som kan ses, når biograferne genåbner den 6. maj.

- Da jeg læste manuskriptet, tænkte jeg: "Det var lige godt satans! Jeg har aldrig set en film om det her før i mit liv!". Og jeg ser altså mange film - jeg laver nærmest ikke andet. Det mest fucking danske, jeg kan komme i tanke om, er måden, vi holder fest på, siger Jesper Christensen og fortsætter:

- Om det så er Damme Kro på Møn eller et sted ude i Albertslund, foregår det på fuldstændig samme måde. Så er der måske nogle, der er lidt bedre til at skrive sjovere sange og bedre taler end andre. Men alle de ting, der er omkring sådan en fest, det er så dansk, som jeg ved ikke hvad – havregrød.

Københavner hele livet

Selv en ærkekøbenhavner som Jesper Christensen, der har boet inden for de københavnske middelaldervolde hele sit 72 år lange liv, har befundet sig sådan et sted.

- Vi har alle været i denne her film, ikke kun én gang. Vi har været der, mens vi var børn, unge, voksne ... Jo mere vegetar man bliver, jo mærkeligere er maden. Men selv det kan jo ordnes. Og dem, der bare får deres roastbeef, er stadig skideglade, siger han.

- Jeg tror, vi genkender os selv, ligegyldigt om man kommer fra Brovst, Indre By i København eller Midtbyen i Aarhus. Måske er der lidt mere knald på ude i provinsen - jeg ved det ikke. Alle lever jo deres eget liv.

Der er hår i suppen, som bliver serveret til guldbryllupsfesten i "Lille sommerfugl".

Trods mere end 50 år sammen er det lykkedes den stædige og stolte landmand at have hemmeligheder for sin godtroende hustru.

Hemmeligheder, som sandkorn for sandkorn siver ud mellem fingrene på ham i løbet af aftenen og kommer frem i lyset af de kulørte lamper, mens han samtidig bliver udfordret af flere af gæsternes gaver.

En anelse anstrengende

Guldbrudeparrets søn overrasker sine forældre med et musikalsk indslag fremført af en afrikansk kvartet.

De når knap gennem første strofe, før nogle af gæsterne får den brune sovs galt i halsen.

Senere på aftenen bliver især Ernst dog mere eller mindre tvunget til at slå ørerne ud i ordets bogstavelige forstand.

Var det ikke for coronapandemien, skulle Jesper Christensen selv have været til et par forsamlingshusfester.

For nu må det blive på filmlærredet.

- Jeg savner det, siger Jesper Christensen og fortsætter:

- Igennem mange år var vi altid til min svigermors fødselsdag på Bechs Hotel i Tarm.

- Alle børnene var med, og det var så her, man havde muligheden for at se alle de små, som pludselig var vokset - "Gud, er det Lines ældste? Hvor ER han blevet stor!".

Når festen så var ved at være forbi, havde man fået styr på alle poderne igen.

Er det fester længere ude i periferien, kan aftenen nogle gange godt blive en anelse anstrengende.

Gider ikke snakke mere om James Bond

Stiger velkomstdrinken helt til hovedet, forbliver Jesper Christensen ikke altid Jesper C., som der står på bordkortet, men også ham der skuespilleren, der har været med i James Bond.

- Så skal jeg snakke om, hvordan det er at være i Hollywood, og om det ikke bare er det største, der er sket i mit liv og alt sådan noget, der keder mig meget, for det synes jeg overhovedet ikke, at det er.

- Det er jo heller ikke sjovt at snakke om for 120. gang, og så får jeg lyst til at komme hjem. Og det er jo kedeligt, for det var måske ellers en meget god aften.

- Jeg gider heller ikke at snakke mere om det nu, siger han.

Noget så dansk som et festligt familiedrama fik så selektiv en skuespiller som Jesper Christensen til at sige ja.

Han er svær at lokke med, medgiver han.

Det er alligevel blevet til over 100 roller fordelt på film, teater og tv - men det skal også ses i lyset af, at han filmdebuterede for 45 år siden.

Før årtusindskiftet udmærkede han sig i tv-serien "Nana", filmatiseringen af Tom Kristensens "Hærværk" og i dramaet "Barbara". Efter årtusindskiftet i dramaer som "Bænken", "Før frosten" og førnævnte Bond - endda tre af slagsen: "Casino Royale", "Quantum of Solace" og "Spectre".

Snydt mig selv

Det er halvandets års tid siden, at "Lille sommerfugl" blev indspillet, og siden har Jesper Christensen indtil for nylig ikke befundet sig på et filmset.

- Det var jo ikke meningen, men det er der så nogle børnebørn, der synes, er en fest - og det synes jeg også, siger han og fortsætter:

- Jeg står der, hvor jeg ikke gider at rejse så meget mere, hvis jeg kan slippe for det, og jeg gider heller ikke at arbejde så meget mere. Jeg vil hellere blive hjemme og lege sammen med de små børn for nu også at tage afsæt i Ernst, som til trods for at være en lidt underlig og kantet stivstikker godt gider det der. Og det behøver han jo ikke.

- Jeg har i hvert fald snydt mig selv og nogle børnebørn. Der sker så meget i små børns liv. Det er ikke sådan, at jeg fortryder og tænker, at jeg burde have gjort det anderledes. Det er ligesom sådan, det har været.

Efter godt halvandet års pause er Jesper Christensen tilbage på set.

Optagelserne er netop påbegyndt til fortsættelsen af krigsdramaet "De forbandede år", som Jesper Christensen har en af de bærende roller i. - Men der ér en vægtforskydning i gang, fortæller han.

- Der sker et eller andet ved at blive ældre. Jeg har heller ikke den der vanvittige udtryksiver mere eller synes, at jeg skylder verden en masse store oplevelser. Man kan også godt mærke, at man er blevet over 70 år efter 13-14 timers arbejdsdage og skal hjem og forberede sig lidt til næste dag bagefter.

- Og alle de følelser der? Skal man nu til at hidse sig op til alt det igen? Det er en tanke, jeg overhovedet ikke villet have haft for 10-15-20 år siden, siger Jesper Christensen.

Han har droslet ned, fortæller han.

Ideelt set prøver han at arbejde tre måneders tid om året.

Det kan man kun, hvis man får gode penge for det og er mere end almindeligt forkælet, siger Jesper Christensen og tilføjer så:

- Jeg ville heller ikke være glad for overhovedet ikke at skulle arbejde mere. Jeg ville savne det sociale.  Man kommer hjemmefra og møder mennesker og snakker om, hvad der sker med verden, og hvordan det går med dem og deres koner og deres mænd. Alt det ville jeg savne. Frygteligt meget, siger han.

Måske kan det sammenlignes lidt med fester i forsamlingshuset - man bliver genforenet med folk fra nær og fjern og får indhentet, hvad der er hændt den forgangne tid.

Sådan er det for eksempel med Karen-Lise Mynster, som spiller hans hustru i filmen.

Der er ingen anden skuespillerinde, som Jesper Christensen har været gift med så mange gange på filmlærredet som hende.

Som at bladre i et fotoalbum

Deres første film, "Verden er fuld af børn", går mere end 40 år tilbage og får nu vinger igen i "Lille sommerfugl".

I "Lille sommerfugl" er der fusioneret klip ind fra "Verden er fuld af børn", som indgår i den collage, der indleder filmen - som et gammel spolebånd, hvor minderne flimrer forbi, og hvem der er hvem, er nærmest umulig at se.

Normalt bryder Jesper Christensen sig ikke om at sig selv. Men lige her var det som at bladre i et gammelt fotoalbum.

- Det var fra dengang, vi var fortvivlende unge. Jeg sad bare fuldstændig målløs. Hvad? Hvornår har jeg nogensinde set sådan ud? Det kunne jo ikke have ladet sig gøre, hvis ikke vi havde været gift så tit, mig og Karen-Lise. Vi har været et par i hvert fald i seks film. Så mødes vi. Så går der nogle år. Så ses vi igen og er gift i seks ugers tid, og så går der endnu nogle år. Og så mødes vi igen.

"Lille sommerfugl" kan ses i biografen fra den 6. maj.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Janni Ree
Kendte

Janni Ree jubler:

Mormor igen

Mand stjæler cykel
Nyheder

Det går cykeltyvene efter

Politi og redningsmandskab. på ulykkesstedet.
Krimi

16-årig dreng dræbt i ulykke

blomster ved skole
Nyheder

11-årig smurte sig ind i blod for at undgå skoleskyder i Texas

Ulla Terkelsen
Underholdning

Ulla Terkelsen: Danskere behandler tyskere uforskammet

maling af facade
Nyheder

Nu er det tid: Få malet huset udendørs i maj

Aqua
Kendte

Aqua-stjerne gift

Sidney Lee
Kendte

Sidney Lee begravet:

Rørende tale

Riffel udstillet
Nyheder

Kvinde stoppede potentielt masseskyderi i USA

Skatteminister Jeppe Bruus.
Nyheder

Skatteminister åbner døren:

Forbud mod spilreklamer

politi og ambulancer
Krimi

Motorcyklist er død efter sammenstød med bil

 Steven McCraw på talerstolen
Nyheder

Sikkerhedschef i Texas: Politiet rykkede ikke hurtigt nok

Nyheder

Advokaters appel:

Hjælp med at genrejse

Depps omdømme

Philip, Margrethe, Elizabeth og Henrik vinker fra balkonen.
Kongelige

Margrethe og Elizabeth:

Sådan er deres forhold

Nyheder

Venter spændt på pengeregn fra bitcoin-milliardær

Jesper Thygesen og Stig Tøfting
Kendte

TV-ekspert ramt af blodprop

feriegæster på strand
Nyheder

Spies: Folk bruger flere penge på rejser

Christian Degn
Kendte

Christian Degn:

Får nyt tv-program

Nyheder

Zelenskyj: Forgæves forsøg på fred med Putin

dame med paraply.
Nyheder

Weekend:

Sol, regn og torden

jon stephensen teaterchef
Kendte

Teater-drama:

Chefen er fyret

Anders og Torben - tv-tvillinger
Kendte

Tv-tvillinger:

Trætte af ubudne gæster

chefbolig new york
Nyheder

Ministerium vil sælge vild bolig i New York

brandbil 112
Krimi

Mand fundet død på Bornholm

Billeder fra stedet viser, hvordan to betjente tvinger den sorte brasilianer ind i bagagerummet af deres bil, inden de udløser en granat med en ukendt gas inde i køretøjet.
Krimi

Video: Betjente gasser psykisk syg til døde

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen: Noller husker det jeg har glemt

butik og mennesker
Nyheder

Dansk Industri:

Festen stopper

bølger ved kyst
Nyheder

Forårets sidste weekend: Ligner efterår

Resterne af et missil
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine

En mand beder foran gravstederne for de 21 personer, der tirsdag blev skudt og dræbt under et skoleskyderi i Uvalde,
Krimi

Mor til skoleskyder: Han kunne være aggressiv

bygning bag levende hegn
Nyheder

Kirke flyttes 55 kilometer - og males pink

billede af Ray
Kendte

Goodfellas-stjernen
Ray Liotta er død

mand smiler
Kendte

Kevin Spacey sigtet for fire seksuelle overgreb

gæster i kø
Nyheder

Støjberg holder

løsladelsesfest på slot

vaskebjørn
Dyreliv

Vaskebjørn sad
fast i taget

Et billede på en hæng
Helt vildt

Stjålet maleri til over

en milliard

hang i soveværelset

en gravemaskine og en mand i hvid dragt
Krimi

Politiet finder nedgravet lig – tre anholdt

En flov mand med briller
Nyheder

Rasmus Prehn har brugt ministerkort til private indkøb

En politimand ved en sø
Krimi

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Kronprins Frederik har fødselsdag: En tynget tid

En vædder
Helt vildt

Vædder idømt fængsel efter drab

En ung mand med en mobiltelefon og en kvinde
Krimi

Mor til skoleskyderen:

Min søn var ikke voldelig

en dreng ved en smadret bygning
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en flok mennesker i panik
Krimi

11 nyfødte mister livet i brand på hospital 

En mand ved et jagerfly
Film og TV

Danske anmeldere: Ny Top Gun bedre end den gamle

en kæmpe bilkø
Nyheder

Bramsen vil bremse vrede bilister 

Nikolaj arcel og mads mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen:

Scorer ny stjernerolle

Nyheder

18-årig gerningsmand:

Beskrev plan på Facebook

strandet vågehval parteres
Helt vildt

Vilde billeder: Strandet hval er guld værd

Flemming Møldrup
Film og TV

Elsket tv-mand stopper

hænder med abekopper
Sundhed

SSI: Her rammer abekopper

En politimand tager imod blomster fra en lokal indbygger for at lægge dem på et mindested uden for skolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas.
Nyheder

Joe Biden: Besøger sted for skudmassakre

Wafande
Kendte

Kendt sanger: Far igen

dyrt sommerhus  i Liseleje
Nyheder

Har du råd:

Dyre kvadratmeter

Krimi

Herlufsholm: 25 episoder meldt til politiet 

teitur voldtægtsdømt
Krimi

TV-station: Fjerner alt med voldtægtsdømt 

Boris Johnson
Nyheder

Boris Johnson:

Jeg har lært min lektie

pengesedler
Nyheder

451 ansatte belønnes med stor bonus

to personer griner
Underholdning

Kendis kendt
skyldig i voldtægt

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj

kar kigger ud af vindue
Dyreliv

Her skal katte låses

inde hele sommeren

mand ser alvorlig ud
Kendte

Kræftramte Dario Campeotto:
Sådan har jeg det

fem personer stiller op for fotografen
Underholdning

Cirkusrevyen uden

Ulf og Lisbet

får fine anmeldelser

Pengesedler og mønter
Nyheder

Private nyder største lønstigninger i 13 år

personer kigger
Nyheder

19 elever er dræbt i
USA's værste
skoleskyderi i årevis

beredskab i arbejde
Krimi

Fem unge anholdt

efter brand på skole

personer på et marked
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en pukkelhval
Dyreliv

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen