Socialrådgivere kan kun sige hej og farvel
Socialrådgiverne lever op til regeringens krav, men det går ud over kvaliteten af samtalerne. Foto: Colourbox.com
Bureaukratiet er så stort, at nogle socialrådgivere har mere end 200 sager, viser nye tal. Det skader de ledige og deres sagsbehandlere.

Det er ikke bare pyller, når socialrådgiverne rundt om i kommunerne klager over bunkerne af sager, der hober sig op.

Nye tal fra Dansk Socialrådgiverforening viser nemlig, at otte ud af ti har dobbelt så mange sager, som anbefalet.

Det skyldes især det enorme regelsæt, regeringen har lagt ned over socialrådgiverne, mener deres forkvinde, Bettina Post.

Alle ledige skal til samtale hver tredje måned, og det betyder, at der ikke er tid til at tage hånd om de problemer, folk måtte have udover deres arbejdsløshed som f.eks. psykiske sygdomme, alkoholisme eller stofmisbrug.

"Det kan jo ikke lade sig gøre, når man har så mange sager, at det eneste, man måske kan nå, det er at få dem allesammen ind i to minutter, så man kan sige, man har talt med dem, og så sige farvel igen, og 'vi ses om tre måneder'," siger hun til Newspaq.

I det hele taget er kravet om dokumentation af målsætningen et kæmpe problem, for socialrådgiverne bruger 80 procent af deres tid på papirarbejde.

Derfor er kravet om tre måneder mellem samtalerne, som ellers blev sat for at få ledige i arbejde, fuldstændig nyttesløs.

"Man kan bruge det til at sikre, at refusionen fra staten til udbetaling af kontanthjælp til borgerne er i hus. Men man har ingen fornemmelse af, om de mennesker, som det hele jo i virkeligheden burde handle om, fik noget som helst ud af det," langer hun ud.

Hun har derfor to klare ønsker fra en ny regering - om den måtte blive rød eller blå.

"Jeg ønsker mig, at man gør op med et regelsæt, der er så opsat på systemer, kontrol, rettighed og refusioner, og i stedet laver et simplere regelsæt, som entydigt interesserer sig for, hvad den enkelte ledige interesserer sig for," siger hun.

Derudover kunne hun tænke sig et politisk loft for, hvor mange sager en enkelt sagsbehandler må have. Dansk Socialrådgiverforening anbefaler 40-55 sager per næse.