Snart mor til tre: Nu skal Dittes job flytte
Ditte Strandbygaard er meget glad for sin arbejdsplads. Men fremover må hun tage den lange vej til Holbæk for at komme på arbejde. Foto: Claus Bech/Scanpix og Danmarks Akkrediteringsinstitution
Ved at flytte statslige arbejdspladser ud af København, spiller man hasard med både arbejdspladserne og med de mennesker, der har bygget et liv op omkring hovedstaden. Det mener en ansat i Danmarks Akkrediteringsinstitution, som skal flytte til Holbæk.

Der gik et chok igennem 3.900 statsansatte, da de i efteråret fik at vide, at deres arbejdspladser skulle flyttes væk fra hovedstaden. Et så stort chok, at det har givet ringere effektivitet på de statslige arbejdspladser, skriver Magisterbladet.

En af dem, der skal flytte, er 33-årige Ditte Strandbygaard, som er mor til to og har en lille ny på vej. Sammen med børnene og hendes mand bor hun i Bagsværd i det nordvestlige Storkøbenhavn. Hun arbejder som konsulent i Danmarks Akkrediteringsinstitution, hvor hun er med til at sikre høj kvalitet i de danske uddannelser.

Svært uden hjemmearbejde

Hendes arbejdsplads er dog ikke blevet mindre effektiv, mener hun. Det skyldes især, at den kun skal flytte til Holbæk på Vestsjælland, og at medarbejdere og ledelsen har lavet en aftale om to hjemmearbejdsdage ugentligt. Derfor - og fordi hun er rigtig glad for sit arbejde - bliver hun på arbejdspladsen.

- Det er det, der gør, at det kan fungere for mig, og at jeg kan flytte med. Men bliver den aftale ophævet, tror jeg desværre, at man for alvor vil miste medarbejdere. Vi er mange, der har små børn, og der kan hente-bringe-udfordringerne hurtigt blive meget store, hvis ikke man har en fleksibel arbejdsplads, siger Ditte Strandbygaard til Avisen.dk

Mister cykelturen

Der er i alt lidt over 60 kilometer fra Bagsværd til centrum af Holbæk. Selve transporttiden bekymrer hende dog ikke. Hun er nemlig allerede vant til at cykle i tre kvarter fra hjemmet i Bagsværd til arbejdet i hjertet af København.

- Hvis jeg kører i bil, vil det tage samme tid til Holbæk. Så det kan godt fungere, selvom jeg er meget ked af at måtte undvære min cykletur. Men jeg er mere ked af, hvor hårdt det rammer nogle af mine kolleger, som vil have meget længere til arbejde

Ikke godt af flytte børnene

Udflytningen af de mange arbejdspladser er blevet debatteret flittigt henover efteråret. Et af argumenterne for at flytte arbejdspladserne har været, at det kan hjælpe til at sikre, at flere bosætter sig uden for de store byer.

Ditte Strandbygaard og hendes familie har dog ingen planer om at flytte til Holbæk.

- Jeg tror ikke, det ville være godt at rive mine børn ud af skolen og flytte langt væk fra vores netværk. Min mand arbejder også i København, så hvis vi flyttede, ville vi bare komme længere væk fra hans arbejde i stedet, siger Ditte Strandbygaard.

Hun pointerer, at hun er enormt glad for både sine arbejdsopgaver og selve arbejdspladsen. Men modsat hendes forældres generation, at det ikke længere normen, at man er i 20 år på den samme arbejdsplads.

- Hvis man vil noget andet om nogle år, er det meget tvivlsomt, om man kan finde arbejde i Holbæk inden for mit fagområde, frygter Ditte Strandbygaard.

Hård kamp om jobbene

Selvom hun har accepteret, at tingene er, som de er, er hun ikke specielt begejstret for udflytningsplanerne.

- Jeg kan sagtens forsåt, at man gerne vil have arbejdspladser i Holbæk og mange andre byer. Men ved at flytte dem synes jeg, at man spiller hasard med arbejdspladserne og med de mennesker, der har bygget et liv op omkring København. Samtidig bliver der en meget hård kamp om de job, der er tilbage, mener Ditte Strandbygaard.