Småbørn får syreskader af sodavand
Sodavand, juice og saft har ansvaret for, at hver sjette elev i niende klasse harsyreskader på tænderne. Foto: www.colourbox.com
Hidtil har man troet, at kun teenagere havde problemer med syreskader på tænderne. Men børn ned til syv-års alderen er også hårdt ramt.

Selv om det smager godt, er sodavand, juice og saft skadeligt for tænderne, hvis det indtages i overdrevne mængder.

Det viser sig nu, at børn helt ned i 7-års alderen har syreskader på tænderne, skriver politiken.dk

Afdelingstandlæge Birthe Krabbe fra den kommunale tandpleje i Århus, som har ansvar for 64.000 børn og unge under 18 år, kalder udviklingen chokerende.

"Vi har hidtil troet, at det kun var et problem for teenagere, men nu ser vi også børn helt ned til anden klasse med alvorlige syreskader, og det er chokerende. I den alder har de jo kun haft deres blivende tænder nogle få år" siger hun til politiken.dk.

Syreskaderne sker, når de små drikker af en sodavand igennem en hel dag. Tidligere drak de det hele på en gang, men nu går de og gemmer på det, siger Birthe Krabbe.

"Hver gang de drikker en tår, forsvinder et mikroskopisk lag af tænderne. Syren opløser den kalk, tænderne er lavet af, og emaljen vender ikke tilbage. Det svarer til klitterne ved Vesterhavet, som bliver spist af bølgerne," siger hun.

I niende klasse har hver sjette elev problemer med syreskader på tænderne.

Kilde: politiken.dk