USA 2012 Slag om anti-fagforeningslov udkæmpes i dag
Fagligt aktive amerikanere i Ohio opfordrer til at nedstemme lovgivning, der begrænser deres rettigheder.
AP Photo/Tony Dejak
Industristaten Ohio kan vise demokraternes styrke. Generalprøve på fagforeningers og progressive kræfters mulighed for at vinde i 2012.

Et stort slag om amerikanske fagforeningers rettigheder udkæmpes i dag i den vigtige industristat Ohio. Republikanere er oppe imod organiserede arbejdere i en sag, der kan påvirke valgkampen i 2012.

Vælgerne i staten Ohio er på barrikaderne for at få annulleret en republikansk lov, der næsten fuldstændig fjerner fagforeningernes ret til kollektive forhandlinger. Det drejer sig om 360.000 offentligt ansatte.

Generalprøve

Tidligere i år tabte fagforeningerne et lignende slag i staten Wisconsin efter en million mennesker skrev under på, at de ville have lovgivere fjernet. Forsøget på at komme af med en stribe politikere lykkedes ikke.

I Ohio drejer det sig om afvisning af en lov, der radikalt ændrer reglerne for forhandlinger mellem arbejdsgiver og -tager. En række forhold er ikke mere til forhandling, og forligsregler er ændret.

Den republikanske guvernør og de to republikansk dominerede kamre i Ohios kongres er enige om, at det hele drejer sig om at kunne kontrollere delstatens udgifter og være fair overfor skatteyderne.

[pagebreak]Den største test

Loven er i dag til folkeafstemning og kan lide nederlag med hele 25 points, skal man tro meningsmålingerne. Det demokratiske parti og en stribe fagforeninger har lagt al deres vægt og 30 millioner dollars bag afstemningen.

Folkeafstemningen anses for den hidtil største afprøvning af demokraters, fagforeningers og progressives muligheder for at vinde over de konservative republikanere ved præsidentvalget i 2012.

Ved præsidentvalget er også sværme af lokale politikere på valgt ligesom hele Repræsentanternes Hus i Washington og en tredjedel af senatorerne. Job er det stor emne ved valget og dette er om noget en job-lov.

Kampen

Fagforeningerne satser på, at almindelige arbejdere organiseret i gaderne og på arbejdspladserne kan vinde over loven. Republikanerne derimod har haft deres konservative guvernør forrest i billedet.

Traditionelle konservative kræfter som te-selskabet, republikanske guvernørers sammenslutning og forskellige borgerlige grupper har arbejdet sammen og skaffet 7,6 millioner dollars til støtte for loven.

Ganske vidst er der kommet flere penge til fra uafhængige kilder, men fagforeningernes budget er betydeligt større, rapporterer forskellige lokale medier. Te-selskabet deltager, fordi slaget er et forspil til kampagnen om Det Hvide Hus.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.