Skotsk nationalparti taber terræn ved britisk valg
Angus Robertson, der er leder af Det Skotske Nationalparti i det britiske parlamentet, har tabt sit sæde.

Det Skotske Nationalpartis næstformand har tabt sit sæde i det britiske parlament ved valget torsdag.

Angus Robertson, der er leder af Det Skotske Nationalparti (SNP) i parlamentet, har tabt sit sæde til De Konservatives Douglas Ross i valgkredsen Moray i det nordøstlige Skotland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

SNP vandt ved valget for to år siden et flertal i valgkredsen på 11.230 stemmer.

Det tyder generelt på, at SNP får et særdeles skuffende valg. Tidligt på aftenen har partiet tabt en række sæder til både Labour og De Konservative.

Det Konservative Parti tager blandt andet mandatet i kredsene Ochil og South Perthshire fra SNP, mens Labour tager Rutherglen, Hamilton West og Midlothian fra de skotske nationalister.

Ved parlamentsvalget i 2015 gjorde SNP nærmest rent bord ved valget til parlamentet.

Tidligt fredag morgen dansk tid står det ifølge nyhedsbureauet AFP klart, at den tidligere leder af SNP Alex Salmond mister sit sæde i det britiske parlament til De Konservative.

Alex Salmond trådte tilbage som leder af SNP i september 2014, da et flertal af vælgerne i Skotland stemte nej til at løsrive sig fra det over 300 år gamle fællesskab med Storbritannien.

Herefter overtog førsteminister Nicola Sturgeon posten som partileder.

Nicola Sturgeon, siger, at hun selvfølgelig er nødt til at reflektere over valgresultatet.

Hun siger samtidig, at resultatet er en katastrofe for premierminister Theresa May.

- Det er en vanskelig situation, hun (Theresa May) befinder sig, siger Sturgeon.

Selv om De Konservative vinder flest mandater, så viste den en valgstedsmåling torsdag aften, at May mister sit absolutte flertal i Underhuset.

De konservative står til at få 314 mandater. Det er en tilbagegang på 17 mandater i forhold til den seneste valgperiode.

Hvis Theresa May og De Konservative mister flertallet i parlamentet, skal partiet forsøge at finde støttepartier for at forme en koalition.

/ritzau/