Skatterabat giver travle håndværkere
Danske malere har som de første mærket folks interesse for ny fradragsordning. Foto: Colourbox.dk
Det nye håndværkerfradrag for istandsættelser og hjælp i hjemmet kaster allerede nye job af sig.

Danskerne har taget den nye boligjobordning, der trådte i kraft 1. juni, til sig. Og det giver travlhed hos landets håndværkere.

"Vi har meldinger fra virksomheder, at nu skal du ud og hyre folk for at løse opgaver. Interessen fra kunderne er meget stor," siger direktør hos Danske Malermestre, Ole Draborg.

Den nye ordning giver fradrag for hjælp til bl.a. rengøring, malerarbejde og renovering af taget.

Ifølge Ole Draborg har finanskrisen fået danskerne til at udskyde renoveringer af boligen.

"Folk kan se, at nu er der dette fradrag, og så slår man til. Man har gået under finanskrisen og ventet rigtig længe med at få lavet nogle ting," siger Ole Draborg.

Også i el- og vvs-branchen har man store forventninger til ordningen - men den skal lige løbes igang.

"Vores forventning er, at den vil få en betydelig effekt. Men ordninger en kun en uge gammel, så endnu er det ikke væltet ind med opgaver," siger konsulent Klaus Mosekjær Madsen fra installatørernes organisation, TEKNIQ.

Foreningen anslår, at boligjobordningen vil skabe 2.000 ekstra arbejdspladser inden for energieffektivisering om året.

"Mange vil nok tænke, at nu er det tid til at få etableret en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, fordi der er denne mulighed," siger Klaus Mosekjær Madsen.

I Dansk Erhverv lyder vurderingen, at ordningen med skattefri hushjælp og boligistandsættelse vil afføde mindst 8.000 nye fuldtidsjob i Danmark om året.

"Når folk har vænnet sig til ordningen, vil man se omkring 3.500 nye unikke årsværk inden for hjemmeservice, og 4.000-5.000 unikke årsværk inden for byggebranchen og boligforbedringer," siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Tallene dækker dog over langt flere mennesker, idet mange vil få arbejde på deltid, viser svenske erfaringer.

"Mange indvandrere, ufaglærte og arbejdsløse, der ikke tidligere har haft en tilknytning til arbejdsmarkedet, har på denne måde fået en indgang til det svenske arbejdsmarked. Og det er meget positivt," siger Bo Sandberg.