Sikkerheden sejler i Østerild

Politiet og maskinførernes fagforening kaster ansvaret på hinanden, efter at aktivister har klaget over brud på sikkerheden i Østerild.
Amos Stenner som sad i træet, mens alt omkring ham blev fældet, selvom sikkerhedsafstanden ikke var stor nok.
Amos Stenner som sad i træet, mens alt omkring ham blev fældet, selvom sikkerhedsafstanden ikke var stor nok. Foto: René Shütze / POLFOTO

Arbejdsreglerne er brudt, og aktivisternes sikkerhed sat på spil.

Sådan lyder det soleklart fra aktivisterne i Østerild ved Thy, som vil forhindrer, at myndighederne rydder 12 hektar skov til et vindmølletestcenter.

Bruddet skyldes aktivisten Amos Stenner, som sad i en trætop, mens træerne omkring ham røg til jorden. Men ifølge reglerne for sikker træfaældning skal alle personer være i dobbelt afstand af træernes højde, når der fælles.

"Vi havde en mand siddende i et træ, og mens han sad der, blev alle træerne omkring ham fældet. Det lignede et spil mikado," siger Tom Vilmer, talsmand for aktivisterne i Østerild, til Newspaq og henviser til det gamle spil med pinde, hvor man begynder med at lade pindene falde på bordet.

Aktivisterne har klaget til arbejdstilsynet, som dog har sendt den videre til politiet, fordi det handler om borgeres sikkerhed. Men politiet sender ansvaret videre, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

"Det er maskinførerens ansvar og ikke politiets ansvar. Hvis der er nogen inden for sikkerhedszonen, så må han bare skove en anden vej," siger politiinspektør Kaj Stendorff til Newspaq.

Men den køber de ikke i maskinførerens fagforening, 3F, som sender ansvaret tilbage.

"Det er hverken vores eller maskinførerens problem. Det er politiets problem det her, så politiet burde gribe ind, hvis det ikke lever op til arbejdsmiljøreglerne," siger Vagn Henriksen, forhandlingssekretær i 3F's grønne gruppe, til Newspaq.

3F retter dog ikke en direkte kritik af politiets arbejde, da de mener, at politiet er en myndighed, som kan træffe afgørelser omkring sikkerheden på stedet.

faktaboks

Reglerne for sikkerhedsafstanden ved træfældning:

Sikkerhedsafstanden skal være den dobbelte afstand fra træet til personer set i forhold til træets højde. Det gælder i alle retninger.

Kilde: Arbejdstilsynet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.