Sidste chance: Skal du hæve din efterløn eller ej?
Flere danskere skal i disse dage tage stilling til, om de de bør hæve efterlønspengene skattefrit eller blive i ordningen. Modelfoto. Foto: Shutterstock
Overvejer du også, om du skal hæve efterlønspengene skattefrit eller blive i ordningen, så læs med her.

Nu er det sidste chance, hvis du vil have efterlønsbidraget udbetalt skattefrit i stedet for at blive i ordningen.

Muligheden bortfalder nemlig ved udgangen af juni måned.

Men er det en god idé for mig at melde mig ud af efterlønsordningen og i stedet få pengene? Kan det betale sig? spørger du måske dig selv.

Læs også: Regeringen lokker med skattefri efterløns-check: Tryghed får folk til at takke nej

 

Det afhænger af flere forhold, forklarer to økonomiske eksperter, forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen og forbrugerøkonom i PFA Pension Carsten Holdum.

  • Først og fremmest afhænger det af din alder. Hvis du er ældre end 50-55 år, vil det næsten altid bedst kunne betale sig for dig at blive i ordningen. Jo yngre, du er, jo bedre kan det betale sig for dig at hæve pengene og i stedet sætte dem ind på en privat pensionsopsparing.

  • Det afhænger også af, hvor stor din private pensionsopsparing er. Efterlønnen bliver nemlig modregnet den private pensionsudbetaling. Jo bedre din private pensionsordning er, jo dårligere kan det betale sig at blive i efterlønsordningen. Overstiger din pensionsopsparing 2,5 millioner, vil det sandsynligvis ikke kunne betale sig for dig at blive i ordningen. Langt de fleste, som er med i efterlønsordningen på nuværende tidspunkt, vil dog ikke have så store private pensionsopsparinger.

  • Du bør også overveje dit individuelle helbred og hvor nedslidende, dit job er. Mulighederne for at komme på førtidspension er blevet kraftigt forringede de senere år. Med efterlønsordningen har du muligheden for at trække dig tidligere tilbage, hvis du bliver syg eller af andre årsager ønsker eller har brug for det, uden at blive udsat for arbejdsprøvninger osv.

  • Overvej også, om du tror du får brug for at få et seniorjob. Denne rettighed mister du nemlig også ved at melde dig ud af efterlønsordningen. Omvendt er kravene for at få et seniorjob blevet strammet gennem de seneste år, så det er usikkert, hvordan ordningen ser ud i fremtiden. Så overvejelsen skal igen tage udgangspunkt i din alder. Jo yngre, du er, jo større er risikoen for at du alligevel ikke kan få glæde af seniorjobordningen i fremtiden.

  • Husk, at efterlønsordningen er en forsikring, så det sikreste er at beholde den. Får du ikke brug for den, vil du kunne hæve pengene, før du går på pension. Melder du dig ud nu, kan du ikke fortryde.

  • For langt de fleste af dem, der på nuværende tidspunkt er med, kan det bedst betale sig at blive i ordningen, lyder det fra begge eksperter.

Danskerne har siden nytår kunnet benytte sig af tilbuddet fra regeringen om at få pengene fra efterlønsordningen udbetalt skattefrit. Til og med maj måned havde 44.600 danskere sagt ja tak, oplyser Danske A-Kasser.