SF vil straffe kommuner med bøder for ulovlig sagsbehandling

Arbejdsliv
Karsten Hønge og SF vil straffe kommuner med bøder på 10.000 kroner, hvis de fratager borgere deres ydelser på urimelig vis. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Kommuner skal straffes med bøder på 10.000 kroner, hvis de begår ulovlig sagsbehandling over for borgere, mener SF.

Kommuner, der fratager borgere deres ydelser på et åbenlyst urigtigt grundlag, skal betale økonomisk kompensation til de berørte. Ud over at rette op på forseelsen skal det koste 10.000 kroner at fratage en borger en ydelse i strid med gældende regler.

Det mener SF, der i forbindelse med partiets landsmøde i weekenden præsenterer en række forslag, der skal sikre borgerne retssikkerhed over for det offentlige system. 

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge ser et stort behov for at skærpe kravene til kommunerne:

- Som borger er det som at være med i det store landslotteri, hvor kommunerne behandler folk forskelligt. Nogle steder sker der fejl, som ikke har konsekvenser. Udsatte borgere oplever ikke, at deres retssikkerhed er i orden, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Det er en række sager, hvor borgere er kommet i klemme, der har inspireret SF til udspillet. Eksempelvis sager, hvor kommuner stoppede udbetaling af ydelser, uden først at forelægge borgere oplysningerne i deres sag. Og sager, hvor ledige fleksjobbere blev frataget deres ydelse som følge af fejl i sagsbehandlingen.

Også en nylig sag, hvor en kommune overvågede en borgers kørsel, elforbrug og brug af streamingtjenester som Netflix på grund af mistanke om snyd med ressourceforløbsydelse har oprørt partiet. SF foreslår, at der sættes et arbejde i gang, der skal tydeliggøre og stramme reglerne om overvågning.

Karsten Hønge mener, at indførelsen af bøder til kommunerne kan være med til at skabe  større åbenhed om fejlagtig sagsbehandling:  

- Der er brug for et elektrochok til systemet, som giver åbenhed. Man vil være nødt til at lægge antallet af bøder, man har betalt, frem for kommunalbestyrelsen, siger Karsten Hønge.

Tvinges til at kontakte borgere

Udover bøder foreslår SF, at kommuner, der bliver bekendt med, at de har haft en ulovlig praksis, skal pålægges at kontakte alle borgere, der har været ofre for denne praksis, og gøre dem opmærksom på deres rettigheder. Det kan for eksempel være som opfølgning på afgørelser i Højesteret. Samtidig skal forældelsesfristen hæves fra tre til fem år, mener partiet, der også vil give udsatte borgere bedre muligheder for retshjælp.

SF har allerede præsenteret Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen for kravet om, at kontanthjælpsloftet skal fjernes som betingelse for at støtte hende som eventuel kommende statsminister. Nu følger en buket af forslag, der skal styrke udsatte borgeres retssikkerhed oveni.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til det nyeste SF-udspil fra Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, men hun er ikke vendt tilbage. Heller ikke Kommunernes Landsforening har ønsket at kommentere SFs forslag.

DF: Der skal strammes op

I Dansk Folkeparti erklærer beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted sig enig med SF i, at der er et problem med kommuner, som overtræder loven i behandling af borgere og for eksempel fratager dem en ydelse på ulovligt grundlag.

Om løsningen er at udskrive bøder til kommunerne, vil Bent Bøgsted dog ikke lægge sig fast på.

- Kommunerne skal selvfølgelig holde sig til lovgivningen, og det mener vi også, der skal strammes op på. Der er et stort problem i kommunerne med den slags. Det kan ikke nytte noget, at de ikke overholder borgernes rettigheder, bare fordi de ikke har læst reglerne godt nok, siger Bent Bøgsted.

Han foreslår også at oprette et uafhængigt klagesystem, som er nemmere for borgerne at navigere i.

- Mange borgere er jo på herrens mark. De ved ikke engang, at de kan klage, eller hvor de kan klage henne, siger Bent Bøgsted. 

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand