SF-borgmester om lockout-trusler: "Det er voldsomt"
SF's Tonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune, mener, at KL's lockoutvarsler er lige voldsomme nok. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), mener, at Kommunernes Landsforening optrapper konflikten mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne. Lockoutvarslet er for voldsomt, lyder det fra den tidligere 3F Sydfyn-formand.

250.000 kommunalt ansatte er udtaget til lockout af deres arbejdsgiver, Kommunernes Landsforening - KL. Men det er alt for omfattende at køre de helt store lockoutkanoner i stilling allerede, mener borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen (SF). 

- SF synes, det er for voldsomt, og betyder reelt, at man optrapper konflikten. Det er vi kede af. Vi anerkender konfliktvåbnet i en arbejdskamp, som strejker og lockout er. Men at det markeres så hårdt fra arbejdsgivers side, det er SF lidt kede af, og det er jeg også, siger Tonni Hansen til Avisen.dk.

Hvad skulle KL have gjort i stedet? 

- Man skulle have vist mere storssind og fået gang i forhandlingerne. Alle ved, at vi har det her lockoutvåben, men måske skulle man have gemt det lidt – eller ikke brugt det i så stort omfang, siger Tonni Hansen.

Skru ned for spinnen

Fra både arbejdsgiver og arbejdstager side har man gjort sit for at fremme billedet af, at det er modparten, der ikke har villet mødes ved forhandlingsbordet. Tonni Hansen mener, det er en del af spillet, men håber, at der snart falder ro på dundertalerne i pressen.

- Fagforeningen siger det samme om KL. Det er retorikken omkring den faglige kamp. Man skal jo vise, hvad man står for. Men der tænker jeg, om man ikke skulle skrue lidt ned for retorikken og lidt op for forhandlingsviljen. Der tror jeg bedst muligt, at man finder nogle løsninger, siger Tonni Hansen.

For borgerne hjemme på Langeland vil en konflikt bestemt ikke være et krækomment træk, fortæller den tidligere formand for 3F Sydfyn.

- Det ville være helt ulyksagligt. Der er varslet strejke i vores hjemmepleje, og det betyder at nogle ældre borgere ikke kan få gjort rent i deres hjem eller blive vasket. Det vil jeg være forfærdelig ked af. Og så er der jo også risikoen for at lærerne bliver lockoutet, som heller ikke vil være god, siger Tonni Hansen.

Fagbevægelsen har varslet strejke fra den 4. april, mens staten, regionerne og kommunerne iværksætter en lockout den 10. april, hvis ikke der laves en aftale i Forligsinstitutionen inden da.

To partier i KL's bestyrelse var modstander af udmeldingen om lockout. Det var Enhedslisten og SF, der hver sidder med en repræsentant i bestyrelsen. En række af Enhedslistens byrådsmedlemmer har på KL-topmødet i Aalborg luftet deres utilfredshed ved at bære t-shirts med påskriften 'ikke min lockout'.

Der har torsdag været valg til KL's nye bestyrelse. Her blev det klart, at Tonni Hansen indtræder i formandsskabet, hvor Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard (S), er ny formand. Han overtager efter Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), der skal være ny næstformand.