Sexgale ældre bliver kastreret med lykkepiller
AppleMark (Foto: )
Gamle kan være så demente, at de mister hæmningerne og får ustyrlig lyst til sex. Lægerne giver dem lykkepiller og anden medicin, som kan lægge låg på lysterne.

Gamle bedstefar vil have pornofilm på plejehjemmet, og bedstemor savner sexlegetøj.

Det lyder helt forkert og nærmest vulgært, men virkeligheden er, at lysten til sex ikke nødvendigvis forsvinder, selvom man får gebis, rollator og høreapparat. Tværtimod kan trangen blive så voldsom og sygelig blandt demente ældre, at lægerne giver dem såkaldte lykkepiller for at forhindre, at de forgriber sig på personale, besøgende eller andre beboere på deres plejehjem.

Gramser på alle

Pillerne er egentligt opfundet til at dæmpe depressioner, men en af de udbredte bivirkninger ved at tage dem er, at lysten til sex forsvinder. Den bivirkning udnytter læger til at tage toppen af de gamles sexdrift, hvis de bliver hyperseksuelle – altså sygeligt optaget af sex. I de værste tilfælde kastrerer man dem med medicin.

»De fleste mennesker har et vist seksuelt drive , og det har man også, når man bliver gammel. Men for nogle sker der en glidende overgang fra en normal sexlyst til det helt ekstreme, hvor de tager på alle – for eksempel deres egen datter,« siger Peder Christensen, der er psykiater med speciale i ældre patienter ved Psykiatrien i Region Syddanmark.

Aggressive uden sex

Når de gamle får så stor trang til sex og kærlighed, kan det være enormt svært at håndtere for plejepersonalet og for deres familie, som kommer på besøg, fortæller Judith Rosenkrans, der er tidligere leder af et plejehjem.

»Hvis de gamle ikke får tilfredsstillet trangen til sex og berøring, bliver de urolige og aggressive. Deres børn har forståeligt nok altid meget svært ved at tackle det. Nogle siger Min far er en gammel gris – det kan ikke passe, at han har det behov som 90-årig . Før i tiden oplevede jeg, at man gav de gamle sløvende medicin, så de slumrede hen. Nu giver man dem så nogle gange lykkepiller i stedet,« siger Judith Rosenkrans.

Mister hæmningerne

Lægerne ved ikke præcis, hvorfor demente ældre udvikler sygelig trang til sex, men man gætter på, at hjernen langsomt går i barndom, så man mister hæmningerne.

»Man skal først og fremmest tackle det, som hvis det var et ungt menneske – plejepersonalet er ofte gode til at bruge tricks til at aflede den dementes opmærksomhed på noget andet. Når det så ikke er nok, kan man prøve med medicin – enten ssri-præparater (også kaldet lykkepiller, red.) eller i meget slemme tilfælde præparatet Androcur, der virker som kemisk kastration, men giver risiko for blodpropper. Begge dele virker i omtrent halvdelen af tilfældene,« siger psykiater Peder Christensen.

Giv dem sexlegetøj

Den tidligere plejehjemsleder Judith Rosenkrans er i dag sexolog og underviser plejehjemspersonale i at håndtere de gamles behov for et sexliv. Hun vurderer, at lægerne ofte er alt for hurtige til at give lykkepiller.

»De skal hellere have mere menneskelig kontakt, som for eksempel massage – og dem, der har brug for det, skal have hjælp til sex. Man kan give damerne sexlegetøj, så de ikke bruger alt muligt andet i stedet. Så skal familie og personale være åbne for, at der kommer en mandlig eller kvindelig prostitueret en gang imellem. Jeg kan sagtens forstå, at det er ubehageligt, hvis det drejer sig om ens far eller mor, men man hjælper dem virkelig meget,« siger Judith Rosenkrans.

via Listen To News