Tæt på verden Sexarbejdere nægtet indrejse i USA
I juli demonstrerede prostituerede i Barcelona for respekt og rettigheder. Den røde t-shirt siger: Også jeg er luder. CC BY via flickr.com Sergio Uceda
Prostituerede fra 41 lande mødtes i Kolkata, fordi de ikke kunne få visum til USA. Gruppen anses for nødvendige i kampen imod smitte.

Ved verdenskonferencen om HIV/AIDS var sexarbejdere udelukket, selv om de ser sig selv i front for at forhindre udbredelsen af den farlige smitte. USA giver ikke visum til sexarbejdere og stofbrugere.

Der var ingen mangel på berømtheder ved konferencen, herunder både Hr. og Fr. Clinton, filantropen Bill Gates og lederen af Verdensbanken Jim Yong Kim.

Sexarbejderne måtte finde sig i en internetforbindelse fra Indien. HIV-smittede har efter Barack Obama blev regeringschef fået indrejsetilladelse. Sexarbejdere er afviste på grund af moralsk fordærv.

Udelukket

Meget af kampen imod udbredelse af smitte verdens over sker blandt prostiturede og stofmisbrugere for enten af forhindre smitte i gruppen eller udbredelse af smitte.

Gruppen føler sig diskrimineret på trods af deres villighed til at gøre noget positivt imod udbredelse. Alle andre AIDS-aktivister havde adgang til verdenskonferencen i Washington D.C.

Lederen af FNs AIDS-organisation, UNAIDS, Michel Sidibe, fandt udelukkelsen ”oprørende” og udtalte, at ”selv om vi har midler til at bekæmpe denne epidemi er vi stadig tvunge at bekæmpe fordomme, stigma, diskrimination, udelukkelse og kriminalisering,” skriver policymic.com.

Frels os

Den alternative konference i Indien brugte sloganet ”Frels os fra frelserne”, rapporterer the Guardian. Sexarbejderne kan ikke se, at deres rettigheder er respekterede.

Ved konference i Washington var der en livlig debat og kvinder rettigheder og ikke mindst prostitueres.

Det samme i Kolkata, hvor Sex Worker Freedom Festival var arrangeret af en vestbengalsk sammenslutning af 65.000 sexarbejdere og verdenssammenslutningen Global Network of Sex Work Projects.

Kriminalisering

Sexarbejderne er kritiske overfor mange landes politik, der presser prostitution under jorden. Diskrimination og kriminalisering er med til at udbrede smitte, mener de. Også i Danmark debatteres måder at kriminalisere sexarbejde.

Et eksempel omtalt og dokumenteret via en ny undersøgelse er en amerikansk politik, anvendt i mange storbyer som New York City og Los Angeles, om at arrestere folk med ”uforholdsmæssigt mange kondomer på sig”.

Prostitution er forbudt i 49 amerikanske stater. I den amerikanske hovedstad, Washington D.C, er tre procent af befolkningen HIV-smittet. Derfor har myndighederne gennemført ”gummirevolutionen” ved at give fire millioner gratis kondomer til borgerne.

Folk med ”for mange” arresteres og sigtes for prostitution, hvilket medfører at sexarbejderne ikke tør have nok på sig af frygt for politiet snarere end smitte.

Udsatte

En undersøgelse i det medicinske tidsskrift The Lancet (Maj 2012) fastslog, at kvindelige prostituerede har 14 gange større risiko for at blive smittede med HIV end end andre kvinder i fattige lande.

Faktisk har sexarbejdere organiseret af den bengalske vært, Darbur Mahila Samanwaya Committee, vist sig fænomenale HIV/AIDS aktivister gennem organisering af prostituerede.

Indiens regerings anser organisationens arbejde for enestående og agter at bruge deres model i landets nationale kamp imod smitte. De kombinerer information med gratis kondomer.

Kriminalisering af sexarbejdere breder sig internationalt, idet for eksempel amerikanske bistandsmidler i kampen mod HIV/AIDS ikke kan gå til prostituerede og at modtagere skal promovere seksuel afholdenhed.

I henhold til policymic.com udtalte sexarbejdere fra flere kontinenter, at ”de ikke er problemet men snarere en del af løsningen.” I øvrigt har sexarbejdernes organisation medvirket til at nedbringe misbrug af børn og menneskehandel.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

via Listen To News