Selvmordstruede må fanges efter første forsøg

Hvis det store antal af sindslidende, der begår selvmord, skal undgås, må indlæggelser og selvmordsforsøg følges op, påpeger eksperter.
Når det kommer til selvmord, er opfølgning den bedste forebyggelse.
Når det kommer til selvmord, er opfølgning den bedste forebyggelse. Foto: colourbox

Nøglen til at undgå de mange selvmord, som hvert år bliver begået herhjemme, ligger i opfølgning af de folk, der allerede har forsøgt selvmord eller bare har været indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Det er budskabet fra to forskere på området, efter Konservative har meldt ud, at de vil have psykiatrien på finansloven, og dermed bruge flere midler på området.

Mange selvmord undgås, hvis der følges op på sindslidende efter en indlæggelse eller et selvmordsforsøg, mener August G. Wang, der er forskningsansvarlig overlæge på Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse ved Region Hovedstaden.

"Det, der er brug for, er en meget bedre ambulant opfølgning," siger han til Newspaq, og uddyber:

"Kontakten skal både ske hyppigere, og der skal være mere psykiatrisk og psykologisk indhold i," siger han, og påpeger, at der lige nu er mere fokus på medicinering.

Mange bliver også udskrevet til et liv i ensomhed, og en del selvmord ville kunne undgås, hvis der blev gjort en indsats for at styrke den sindslidendes sociale netværk, mener han.

Center for Selvmordsforskning oplyser, selvmordsraten blandt folk, der har eller har haft kontakt med det psykiatriske sundhedsvæsen, er tyve gange større end hos folk, der ikke har.

Derfor skal personalet i psykiatrien være meget bedre til at undersøge, om en patient er selvmordstruet, siger Merete Nordentoft, der er professor i psykiatri og har forsket i selvmord.

"Personalet skal være bedre til at bedømme selvmordsrisiko, og de skal turde spørge. Og så skal vi vide, hvad de skal gøre, hvis de får et positivt svar," siger hun til Newspaq.

Ligesom August G. Wang mener hun også, at opfølgningen er alfa og omega, og at den er allermest effektiv, hvis den sindslidende person har fået grundigt forklaret på forhånd, hvad der skal ske.

Løsningen er altså ikke, som ved mange andre sygdomme, tidlig forebyggelse.

"Det bedste ville selvfølgelig være at sætte ind så tidligt som muligt, men så skal man henvende sig til et meget stort antal mennesker," siger August G. Wang fra Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse.

Ellers skulle der prioriteres rigtig mange penge til forskning i forebyggelse af selvmord, for lige nu findes der slet ikke nok viden til, at statskronerne kan bruges effektivt.

Tidligere har vi skrevet, at antallet af selvmord blandt psykisk syge i Danmark er 18 gange højere end i Sverige, men det tal beror på en datafejl i den undersøgelse, som Nordisk Råd har udgivet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.