Tryghed i ansættelsen.
Det bliver et af hovedtemaerne, når de kommunale topforhandlere i dag tager fat på de afslutningen forhandlinger om en ny overenskomst for en halv million sosu'er, lærere, pædagoger og andre ansatte i kommunerne.
Det vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Jørgen Steen Madsen.
"Rammen er lagt med det statslige forlig. Derfor kan tryghedskravet komme i spil. Der bliver dog ikke tale om dyre aftrædelsesordninger. Men man kan godt ændre fremgangsmåden i forbindelse med for eksempel fyringsrunder og hjælpe med omplaceringer," siger han til Newspaq.
Jørgen Steen Madsen forventer, at forhandlingerne bliver lettere end de statslige marathon-forhandlinger i sidste weekend.
"Det skyldes, at man i staten skulle bokse med gymnasielærerens arbejdstid og tjenestemændenes pensionsforhold. De hurdler har man ikke i kommuner og regioner," siger Jørgen Steen Madsen.
Den opfattelse deles dog ikke af en af de kommunale topforhandlere, Ellen K. Lykkegård, formand for de offentligt ansatte i 3F.
"KL har i den grad taget nej-hatten på. Vi har godt vidst, at rammen var smal. Så vi er kommet med mange såkaldt gratis krav, men selv de krav er blevet afvist," siger Ellen K. Lykkegård til Newspaq.
Hun regner med, at forhandlingerne godt kan trække ud til både lørdag og søndag.
"Der er rigtig mange krav, der er udestående. Jeg regner i hvert fald ikke med at se familien i aften," siger Ellen K. Lykkegård.
For hende er et af hovedkravene en bedre balance mellem ordinært ansatte og ansatte i løntilskud f.eks. på pedelområdet, hvor nogle kommuner blot har én ansat på almindelige vilkår mod fire i løntilskud.
"Det er et område, som vi i 3F lægger rigtig meget vægt på," siger Ellen K. Lykkegård.
Udover det har ekstra barsel til mænd stået højt på lønmodtagernes ønskeliste.
Men det krav kommer de ikke igennem med, vurderer Jørgen Steen Madsen.
"Det bliver svært, for det kom ikke igennem på det statslige område. Desuden løb de ind i et juridisk spørgsmål omkring EU-reguleringen," siger Jørgen Steen Madsen, der til gengæld heller ikke tror, at arbejdsgiverne i KL kommer igennem med deres krav om mere fleksible arbejdstider.
De ansatte i kommunerne skal derimod ikke forvente ret meget i lønningsposen.
"Rammen vil mere eller mindre blive overført fra det statslige område. Det ved vi jo godt," siger hun.
De statsansatte fik i weekenden forhandlet en overenskomst på plads, der sikrer dem en lønstigning på 1,7 pct. i 2012 og nul ekstra lønkroner i år.
Den snævre økonomiske ramme ventes også at komme til at gælde for de kommunalt ansatte, der starter forhandlingerne med at skylde 1,23 procent, som de har tjent for meget i forhold til deres private kolleger.
Det er lidt mindre end de statsansatte, der lagde ud med en gæld på 1,45 procent i løn.
"Der er lidt mere luft, fordi de kommunalt ansatte skylder mindre, men det ekstra råderum er brugt til seniorordninger," siger Jørgen Steen Madsen.
Også Ellen K. Lykkegård fra 3F erkender, at rammen er sat.
"Den statslige ramme vil mere eller mindre blive oversat. Vi ved vi jo godt," siger hun.